Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I kväll blir det mörkt

I kväll kommer Gävle bli mörkare. Kommunen har anmält sig till den globala klimatkampanjen Earth Hour som går ut på att privatpersoner, städer, företag och organisationer släcker sina lampor i en timme för att visa sitt stöd för kampen mot klimatförändringarna. Kommunen uppmanar alla Gävlebor att vara med och ordnar bland annat en mystimme med levande ljus på Stortorget under manifestationen.

 Gävleborna kommer få sällskap av miljontals människor i sammanlagt 239 städer världen över den 28 mars klockan 20.30. Manifestationen anpassas efter tidszonerna så det kommer inte vara släckt samtidigt i städerna.
Kampanjen startade i Sydney 2007 då 2.2 miljoner människor i staden släckte sina lampor. 2008 spred sig manifestationen och över 50 miljoner människor i 35 länder deltog. Golden Gate bridge i San Francisco, Colosseum i Rom och reklamskyltar på Times Square i New York släcktes också. I år hoppas man att en miljard människor ska delta.
Enligt Världsnaturfonden är det extra viktigt för de skandinaviska länderna att delta i år eftersom ett nytt klimatavtal ska förhandlas fram i Köpenhamn i december 2009. Huvudsyftet med kampanjen är att uppmana beslutsfattarna som ska delta i Köpenhamn att förhandla fram ett starkt avtal.