Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I kväll blir det Sandvikenpremiär för e-bio

SANDVIKENI kväll är det premiär på filmen "Suxxess" i Sandvikens Folkets hus. Premiär är det också för en helt ny digital teknik.

Annons
Men tekniken ska inte bara användas för bio. Framöver kan det komma att visas såväl någon Londonmusikal som stora sportevenemang.
Folkets hus på elva orter i Sverige har skaffat digitala projektorer i sina salonger, så kallad e-bio. De olika biograferna kopplas ihop via satellit och bredbandskabel.

Nya möjligheter
De digitala projektorerna är inte bara till för spelfilmer utan kan med sin teknik ladda ner sport- och nöjesevenemang. Även konferensverksamheten på Folkets hus ska få ett lyft. Tack vare den nya utrustningen får man helt nya möjligheter för att exempelvis visa databilder på en stor bioduk.
Även om det har krävts en rejäl investering från Folkets hus sida - omkring 800 000 kronor - så är e-bio relativt billigt. En klassisk 35-millimeters filmkopia av celluloid kostar cirka 30 000 kronor medan en filmkopia som distribuerats på elektronisk väg kostar cirka en tusenlapp. Filmen skickas i en liten datorkassett som används för att ladda ner filmen i datorn. Paketet filmen kommer i väger ett par hundra gram. "Gammaldags" filmrullar skickas i lådor som väger omkring 20 kilo.

Många komponenter
Sedan augusti har Folkets hus i Sandviken arbetat med att få ordning på utrustningen på Folkets hus och justeringarna har pågått in i det sista.
- Det har tagit tid eftersom det är så många komponenter som skulle göras i ordning, berättar Tommy Wiktorsson på Folkets Hus.
Att visa Peter Schildts film "Suxxess" blir ett första evenemang. Just nu finns det inga planer på att visa olika filmer regelbundet, det blir förmodligen inte förrän nästa höst. Dessutom är utbudet av film på digital väg fortfarande begränsat.
Däremot har man från Folkets hus funderingar på en del sportevenemang.
- Tanken finns också att om London kör en väldigt speciell föreställning så skulle de Folkets hus som har den här tekniken kunna gå ihop och köpa rättigheterna för att sända föreställningen, berättar Tommy Wiktorsson.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se