Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I sista sekund: Muddringen blir av

Muddringen av farleden in till Gävle hamn var på väg mot fiasko. Men i sista stund har Trafikverket nu lyckats få fram pengar.

– Otroligt positivt! Nu kör vi igång till hösten som planerat, säger hamnchefen Fredrik Svanbom.

Annons

Senast i slutet av förra veckan var beskedet från Trafikverket att kommunens förskottering av hamnsatsningen är olaglig och att Trafikverket inte har pengar förrän 2016. Men nu är tongången plötsligt en annan.
– Vi kan fortfarande inte ta emot förskottering från kommunen. Däremot kan vi med andra medel möjliggöra en start av muddringen redan i år, säger Ingemar Frej, regionchef på Trafikverket.
Det rör sig om ett tiotal miljoner kronor som myndigheten ska gå in med tidigare än planerat. Det räcker till att inleda projektet.
– Det handlar inte om att vi har fått mer pengar från staten. Vi har lyckats fixa det på annat vis, säger Ingemar Frej utan att vilja gå in på varifrån pengarna ska tas.
Hur än lösningen ser ut är beskedet glädjande för Gävle kommun.
– Det här betyder jättemycket, inte bara för Gävle utan för hela regionen, säger kommundirektören Göran Arnell.
Han menar att det kan bli aktuellt för kommunen att gå in med förskottering nästa år om lagen har ändrats till dess. Även Fredrik Svanbom var lättad i går.
– Skönt att det löste sig! Det var ju verkligen i sista stund med tanke på upphandlingen, säger han.
Enligt honom är muddringen en förutsättning för att hamnen i framtiden ska kunna ta emot större fartyg och stå sig i konkurrensen med andra hamnar. Som GD berättat tävlar Gävle exempelvis med Oxelösund om att bli utskeppningshamn för järnmalm från Bergslagen 2015.
Intäkterna för malmtransporterna är beräknade till cirka 30 miljoner kronor per år för Gävle hamn. Men för att kommunen överhuvudtaget ska ha chans att vinna dragkampen krävs att inseglingsrännan muddras.
Sjöfartsverket ska nu välja bland anbuden från de företag som vill genomföra muddringen. Planen är att muddringsarbetet ska påbörjas i början av september i år och vara klart någon gång runt årsskiftet 2013/2014.
– Hur lång tid arbetet tar beror lite på hur hårda vintrar vi får. Om vattnet fryser till is går det inte att muddra, säger Fredrik Svanbom.
Även från politiskt håll var tongångarna positiva i går. Centerpartiets oppositionsråd i Gävle, Roland Ericsson, har länge drivit på sina allianskollegor i riksdag och regering för att muddringen ska bli av.
– Oavsett politisk blocktillhörighet har jag upplevt att det funnits en vilja att lösa det här. Nu känns det som en glädjens dag, säger han och menar att satsningen även skapar nya arbetstillfällen.

Annons