Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I sommar får Gävle historiens längsta smörgåstårta – om Kostas lyckas

OBS: Detta var aprilskämtet 1018.
En smörgåstårta som är längre än 510 meter. Det projektet har Kostas Zalahas tagit tag i efter att ha varit på bio i slutet av mars.
– Kan Köping så kan Gävle, säger han.

TV: Kostas visar vart tårtan ska dras: "Kommunen tycker idén är otroligt bra!"

Filmen "Tårtgeneralen" av Filip och Fredrik har inspirerat många runt om i Sverige. Men frågan är om inte Kostas Zalahas är den som blivit mest inspirerad.

– Nu är det Gävles tur att visa vad vi kan, säger han.

LÄS MER: Smörgåstårtan var ett aprilskämt – Kostas: "Jag platsar i Hollywood"

Dagarna efter salongsbesöket stegade han upp och mätte några alternativa sträckor som skulle överstiga 510 meter, som var fallet i Köping 1985. För att finansiera tårtan stegade han igenom Gallerian Nian och passade på att fråga om de kunde ha ett intresse i att göra avtryck i Guinness rekordbok.

– När vi hörde om idén tyckte vi det lät jättebra. Vi behöver eldsjälar som Kostas och att få tårtan dragen igenom Gallerian tror vi kan vara en jätterolig tillställning som våra butiker kan gynnas av, säger Maria Sörling på Gallerian Nian om att de valt att betala för tårtan.

De tror båda att tårtan skulle hjälpa hela Gävle. Gävleborg har i flera år haft högst arbetslöshet och lägst utbildningsgrad i Sverige. Så sent som i tisdags spekulerades i om Gävle är Sveriges fulaste stad på Arbetarbladets kultursidor. Kanske behöver därför Gävleborna rekordet mer än Köping.

– En sån här grej att samlas runt skulle skapa en större sammanhållning. Det kan vara starten på något nytt och unikt, säger Kostas Zalahas.

Finansieringen och sträcka är nu alltså bestämt. Från hörnet på Kaplansgatan/Nygatan, där ingen biltrafik är tillåten, till torget genom Gallerian Nian och sedan Drottninggatan till Norra Kungsgatan.

– Det här kommer bli en fest i Gävle. Jag hoppas det kan bli något artistframträdande också, men det orkar nog inte jag engagera mig i. Tårtan blir mitt fokus, säger Kostas Zalahas som ändå kontaktat Gävle symfoniorkester och Skottes Musikteater, se tv-klipp.

Han kan nu alltså bli den största tårtgeneralen i världshistorien.

– Fixar vi rekordet i sommar kommer det med i nästa års Guinness Rekordbok, som släpps 1 april 2019, säger Kostas Zalahas.