Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I sommar ska Robert regera på dansbanorna

Robert Gustafsson har väckt liv i karaktären Roland från ”Torsk på Tallinn”, som gör karriär som dansbandshjälte i sommar.

– Det är en pojkdröm att käka korv med mos, sova på en svettig brits och färdas 70 mil över natten, säger Robert Gustafsson.

Det började med att ett coverband ville hylla den tragikomiske karaktären från filmen ”Torsk på Tallinn” genom att döpa om sig till Rolandz. Robert Gustafsson blev inbjuden till att medverka vid bandets första spelning.

– Det blev en jättesuccé. Folk blev helt tokiga. Bandet insåg att de inte kunde turnera under namnet Rolandz om inte jag var med, det skulle vara falsk marknadsföring, berättar Robert Gustafsson.

Så komikern adopterade namnet och bildade en ny sättning tillsammans med fem studiomusiker. Kort därefter bjöd SVT in Rolandz till ”Dansbandskampen”.

– Telefonen började ringa hysteriskt efter det.

Skivan ”Efter regn kommer solsken” släpps 17 juni och innehåller både covers och eget material. Robert Gustafsson har själv varit med och skrivit en del texter.

– Vi låter lite som om Flamingokvartetten på 70-talet skulle gå in i studion i dag.

Rolandz tjuvstartade sin turné redan i våras då de fick spela med Larz-Kristerz i Älvdalen inför en stor publik.

– Då fick vi vår första behå, en D-kupa från H&M, som vi tydligen ska behålla har jag lärt mig. Man behåller alla underkläder och hänger upp dem på en lina i fönstret i turnébussen för att visa hur populär man är.

Hur reagerar Roland på det?

– Roland kan inte hantera det. Han börjar frenetiskt sätta in annonser i lokaltidningen för att hitta den som har tappat sin behå.

För Robert Gustafssons del handlar dansbandssatsningen om att ge Roland upprättelse och ett lyckligt slut, men komikern är noga med att påpeka att Rolandz inte är skapat av ironi.

– Om vi nu ger Roland ett dansband så kan vi inte åka ut och spela musik som är hemsk. Det går inte att vara ironisk i dansbandsbranschen för då åker vi ut med arslet före. Dansbandspubliken är väldigt seriösa människor.

Efter sommarens turné kommer Robert Gustafsson att återförenas med Killinggänget, som i höst sätter upp en pjäs på Dramaten.

– Det är en vild omkastning för mig att gå från enorma skjortsnibbar till en svart kroppsstrumpa på Dramaten. Jag kan förstå om folk har problem med den omställningen. Men jag är sån, en kameleont.