Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I stadsbrandens spår

GÄVLE
Med hjälp av kasperteater och diktläsning bjöd ciceronen Margareta Engvall igår kväll på en dramatiserad familjevandring i stadsbrandens spår.

Annons
Ett femtiotal personer hängde med och fick sig en historiebeskrivning till livs av Margareta, som till vardags arbetar som kulturpedagog.
Den ödesdigra eldsvådan 1869 spred sig snabbt och ödelade det mesta av Gävle norr om Gavleån.
520 gårdar brann ned och 8 000 av stans 12 000 invånare blev hemlösa.
Insamlingsaktioner inleddes över hela landet och både pengar och livsmedel strömmade in. De hemlösa fick tak över huvudet i nödbaracker och kolgårdar runt omkring i stan i väntan på en återuppbyggnad.

Lärde läxan
Trots allt lidande som branden orsakade fick den också positiva effekter. Man kunde bygga en modernare stad och få fart på utvecklingen genom allt arbete som satte igång.
Turisterna strömmade in och konstnärer ville måla av förödelsen. Gävle var i ropet i hela landet. Dessutom lärde man sig mycket av branden, byggde en brandstation och fick till en bättre beredskap om det skulle hända igen.
Margareta Engvall har tagit del av barnberättelser från branden som hon funnit i arkiv. Några av dessa återgav hon under vandringen från Rådhuset, via Berggrenska gården, Stortorget, Heliga Trefaldighetskyrkan, Gammelbron och Slottet.
Stadsvandringen var en av de tretton som arrangeras av Kultur & Fritid under sommaren.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se