Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I stället för blommor...

I årets GD/GIF-olympiad spelade Erik Proos för en gångs skull en undanskymd roll. Enligt egen uppgift var han knappast ens med och planerade tävlingarna.

Annat var det då alltihop började i slutet av 1970-talet. Då var unge Erik med och drog i alla tänkbara trådar, och när det inför premiärtävlingen visade sig att många fler än väntat anmälde sig gällde det att hitta nya lösningar för att alla skulle kunna få en chans att vara med och tävla under en helg. Strömvallen, där tävlingarna ordnades under de första åren, var inte heller någon perfekt arena för ett arrangemang av den typen.

Så Gefle IF-ledarna fick tänka ut nya lösningar på de nya problemen. Som att pojkar och flickor tävlade tillsammans, som att man på bortre långsidan sprang 60 meter i fel riktning för att allt skulle fungera.

Det gick jättebra, och när allt var över kallades Erik till ett möte i Gästriklands Friidrottsförbund.

– Jag trodde jag skulle få blommor eller nåt. Jag var så mallig över att vi fixade alltihop och att alla var så nöjda.

Men runt bordet på förbundet satt en bister samling ledamöter. Och Erik Proos fick på stående fot en rejäl utskällning för att han nonchalerat och kringgått det regelsystem som gällde.

– Jag var rätt slokörad när jag gick därifrån. Men jag tror att det är en och annan i det där sällskapet som inte längre vill minnas hur de behandlade mig. I dag är det ingen som ifrågasätter de där lösningarna.