Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I USA hålls val – så ej i Kuba

”Vad är demokrati och inte demokrati... ...det är en väldigt svår fråga.”

Grubbleriet är Bert Karlssons, året var 1991, och den dåvarande ”folkledaren” (jo, så löd hans titel) för Ny Demokrati, partiet som förebådade Sverigedemokraterna, utfrågades i TV av Olle Stenholm.

Bert fick flera chanser att svara på frågan om skillnaden mellan demokrati och diktatur. Han förmådde inte. Klippet finns på Youtube: ”Bert Karlsson intervjuas av Olle Stenholm 1991.”

Jag tror knappast att Vänsterpartiets fyra partiledarkandidater vill jämföra sig med Bert Karlsson. Och oavsett om man sympatiserar med Vänsterpartiet eller inte så kan man nog på objektiva grunder hävda att Jonas Sjöstedt, Rosanna Dinamarca, Ulla Andersson och Hans Linde är politiskt avsevärt mer erfarna än Bert Karlsson.

Men när det gäller politikens mest grundläggande fråga, vad som skiljer demokrati från diktatur, skruvar de på sig lika mycket som Karlsson, låt vara kanske av olika skäl; han av okunskap, de av ovilja att ge klara besked. Frågan är vilket som är värst.

De fyra V-kandidaterna deltog vid en utfrågning i Göteborg i måndags. Även detta klipp finns på Youtube; ”Partiledarutfrågning 2011 Vänsterpartiet Göteborg”. Då 1 timme och 33 minuter i det över två timmar långa filmklippet passerat provocerar utfrågaren Kajsa Ekis Ekman panelen med frågan: ”Vilket land är mest demokratiskt av USA och Kuba?”

Vad Ekman hoppas få för svar framgår av hur hon presenterar frågan, som hon för övrigt betecknar som ”knivig”: ”Kuba har ju varit en förebild för vänstern i Latinamerika, och frågan är om vänstervågen med Hugo Chavez med flera skulle varit möjlig utan exemplet Kuba” framhåller Ekman och menar att Vänsterpartiet svängt till att i dag mer ta avstånd från Kuba ”under pressen från borgerlig media”.

Innan panelen får svara påminner Ekman om att vänstern ju har en annan definition av demokrati än ”högern”, där vänstern även ser ”ekonomisk demokrati” som en ”viktig komponent”.

Det blir mol tyst.

Tjugo sekunder passerar, en evighet i ett sammanhang när deltagare normalt ivrar att bli först med att svara.

De tittar ner i bordet. Fnissar förläget. Linde kliar sig på ryggen och Sjöstedt i skägget.

Dinamarca är den som modigt bryter isen, och hedrande nog är hon faktiskt tydlig med att Kuba begår brott mot de mänskliga rättigheterna – men att ta ställning mellan vilket av USA och Kuba som är mest demokratiskt vill hon inte.

Därefter uppvisar Hans Linde en bländande konst i att blanda bort korten.

Vilken kan vara en högre auktoritet att definiera vad som är demokrati än FN? Det är bara att läsa deklarationen om de mänskliga rättigheterna, där ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter likställs med de politiska och medborgerliga, förklarar Linde.

Därför vägrar han att svara på frågan, för han tycker inte att ”man kan ställa olika rättigheter mot varandra, och säga vad är värst; är det värre att man i USA inte har tak över huvudet än att man i Kuba inte får bilda en fri fackförening?”

Men demokrati och mänskliga rättigheter är inte samma sak, bara för att båda begreppen är omistliga.

Det är värre att inte tillåtas bilda opinion för en annan politik än den förda och få chans att i val rösta bort dem som styr, än att det råder sociala klassklyftor i ett land där var och en kan rösta på en politik som motverkar klassklyftor.

Demokrati är en mer grundläggande rättighet än de andra, därför att den handlar om varje människas rätt att bestämma om sin framtid.

Men även om man nu, som Linde, viktar ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter lika med rösträtt och yttrandefrihet, så är ju likväl USA vida mer demokratiskt än Kuba.

Vilka ekonomiska rättigheter finns i ett land där människor inte får starta företag? Vilka sociala rättigheter råder där folk nätt och jämt kan äta sig mätta? Vilka kulturella rättigheter gäller där litteratur förbjuds?

Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt klarade sig undan med att bara nicka instämmande efter Lindes skickliga retorik.

Bert Karlson hade nog gjort detsamma.