Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I väntan på hjälp – nu kan du som läsare bidra

Jordbävningskatastrofen i Nepal slog barnhemmet i spillror. Nu kraftsamlar GD och vill tillsammans med er läsare ge gatubarnen en ny hemvist.
– 40 000 kronor behövs, säger Eva Holmberg Tedert, grundare av Föreningen för gatubarn i Nepal.

De 19 flickorna på flickhemmet i Gokarna satt i gruppsession med en psykolog när skalvet inträffade och kunde snabbt ta sig utomhus. De 14 barnen på småbarnshemmet Manjushree Child Care Centre i Kathmandu var ute i trädgården och klarade sig också bra.

Femårsjubilerande Gävleföreningen för Gatubarn i Nepal ansvarar totalt för 56 barn och ungdomar. Det är bara några dagar sedan föreningens grundare Eva Holmberg Tedert fick besked om att alla barn överlevt jordbävningen.

Det senaste hon hörde från Nepal var att flickhemmet är okej och att flickorna precis har flyttat tillbaka. De behövde bara bo en natt under bar himmel på ett risfält innan de fick tag på tält. 10 dagar senare var de tillbaka i sitt gamla hus, som inte hade mer sprickor än att det går att reparera.

Småbarnshemmet är värre skadat. Dit kommer barnen inte att kunna flytta tillbaka. Den senaste tiden har de sovit i tält under presenningar. Monsunregnen tilltar, vilket gör den redan akuta situationen ännu värre. Tillfälligt har de fått tag på en tvårummare, där 19 barn och sex personal bor tillsammans.

– Vi förhandlar om att få hyra ett hus och bo där de sex första månaderna kostnadsfritt, mot att vi står för reparationerna. Det verkar finnas möjlighet till förskola i närheten också, vilket är bra eftersom vi helst vill hålla ihop gruppen, säger Eva Holmberg Tedert.

Enligt hennes beräkningar behövs ungefär 40 000 kronor till hushållsgrejer som inte gick att rädda från det gamla barnhemmet. Barnen behöver exempelvis tallrikar, muggar, gastuber och mattor som skydd mot det hårda betonggolvet.

– Målet är att ha löst situationen inom en månad. Annars orkar nog inte personalen mer.

Du som vill bidra till insamlingen gör det via banken, swish eller sms. Eftersom föreningen inte har möjlighet att transportera saker till Nepal tar de bara emot pengar. Förutom jordbävningsvarnare, vattenreningstabletter och vitaminer köper de allt barnen behöver på plats för att gynna de lokala jobben.

Den 18 maj avslutas insamlingen med en föreläsning på Folkets hus i Gävle. ABF lånar ut lokalen gratis. Biljettpriset på 150 kronor går till Röda korset.

På scenen talar Fredrik Sträng om sina äventyr i Nepal, där han bland annat har bestigit Mount Everest. Sedan berättar Eva Holmberg Tedert om hur viktigt det är med utbildning och att hjälpen som ges är långsiktig. Vi på GD kommer dagligen att följa hur vi tillsammans närmar oss målet.

– Katastrofen i Nepal berör många starkt. Gatubarnen har en svår situation redan, och jordbävningen har ytterligare förvärrat läget. Jag tror att många av Gefle Dagblads läsare vill hjälpa, och genom GD:s insamling kan de på ett konkret sätt se att hjälpen når fram. Varenda krona går till uppbyggnad av det raserade småbarnshemmet.

– Gatubarnen är en hjärtefråga för gävlebon Eva Holmberg Tedert, och det känns bra att hon ville vända sig till GD:s läsare för att få hjälp i en svår situation, säger Anna Gullberg, chefredaktör. säger Anna Gullberg, chefredaktör.

LÄS OCKSÅ:

"Hela mitt hjärta skriker att jag vill vara i Nepal"