Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I vår kommer arbetet igång med spåret till Villa Sjötorp

/
  • Så här tänker sig Gävle Hamn att området kring Villa Sjötorp ska se ut när det nya järnvägsspåret har dragits, enligt den ­ansökan som lämnades till kommunen i juli. Villan rustas men hägnas in och blir svåråtkomlig för besökare.
  • Gods lastas av från järnväg i den blå terminalen i bakgrunden. Stickspåret mot Villa Sjötorp behövs för att upprätthålla effektiv logistik, menar Gävle Hamn.

I juli lämnade Gävle Hamn in en plan för hur Villa Sjötorp ska åtgärdas och hamnens nya järnvägsspår dras. Vd Fredrik Svanbom räknar med att arbetet kan komma i gång i vår.

Annons

I kommunstyrelsen fick Gävle Hamn gehör för sin ansökan om rivningslov. Men samhällsbyggnadsnämndens ledamöter gick i slutet av maj emot och hade stöd av både förvaltningens tjänstemän och flera remissinstanser.

– Vi bestämde oss för att inte överklaga. I juli skickade vi in till kommunen en plan om åtgärder som ska vidtas och en ansökan om marklov för det järnvägsspår vi vill dra, säger Gävle Hamns vd Fredrik Svanbom.

Han räknar med besked i mitten av september och under vintern kommer upphandling att göras. Arbetet med att dels dra järnvägsspåret, dels åtgärda bristerna på Villa Sjötorp kan tros komma i gång under våren. Att byta tak, hängrännor, såga ner träd som växer in i huset och iordningsställa marken kommer att kosta 3,2 miljoner kronor. Att stängsla in området 150 000 kronor.

Villa Sjötorp har sedan 2007 stått oanvänd och tidens tand har gått hårt åt den gamla sommarvillan. Flera byggnadsexperter har dock ansett att bara ytskicket är fördärvat, grundstommen är intakt och därför är villan värd att bevara. Tidigare var Gävle Hamns ambition att flytta villan, men det sprack på grund av de stora kostnaderna.

– Oavsett om man är för eller emot Villa Sjötorp är det här ett nederlag för alla. En process som tagit tolv år och som kostat betydligt mer än tre miljoner i utredningar och arbetstid, kommenterar Fredrik Svanbom.

Han är annars tillfreds med hamnens verksamhet i upptakten av hösten och ser fram emot hamnens dag i Fredriksskans på lördag 10 september. Då får hamnen besök av bland annat lotsbåtar, kustbevakningsfartyg och fyrskeppet Almagrundet.

Annons