Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ica återkallar nötfärs efter salmonellafynd

TIERP Ica återkallar 2 500 kilo irländsk nötfärs i 1 600 grams förpackningar, sedan man upptäckt salmonella.
En av Ica-butikerna som fått en leverans av det smittade köttet är Ica Supermarket i Tierp.

Annons
- Köttfärspartiet är spritt i hela landet, men sedan vi spärrat det här hos oss, går det inte att köpa det, kassasystemet slår larm, säger Niklas Warén, kvalitetschef hos Ica till TT.
Ingen butik i Gästrikland ska ha fått någon leverans med salmonellasmitta enligt Aftonbladet.se. I Hälsingland har Ica Kvantum i Hudiksvall drabbats.

Produkterna är av irländsk köttråvara och förpackningarna har sista förbrukningsdag den 17 november. Produkterna har levererats till 49 svenska butiker.
- Det handlar bara om köttfärs i 1 600 grams förpackningar. Om någon mot förmodan fått med sig ett sådant paket hem, kan de ta med det till butiken och få pengarna tillbaka, säger Niklas Warén.

Salmonella i köttfärs är i sammanhanget ingen större hälsorisk. Köttfärs brukar stekas och salmonellabakterier dör vid upphettning över 70 grader. Men ändå är smittan är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen.
Ica kontrollerar köttfärsen i fyra steg under produktionskedjan. I det aktuella partiet hittades salmonella i det fjärde och sista provtillfället.

Den smittade köttfärsen började distribueras till butikerna under måndagsmorgonen. Redan kvart i tio på förmiddagen stoppades partiet som motsvarar 5 procent av Ica:s veckoproduktion av köttfärs.

TT

Mer läsning

Annons