Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idrott vann över kultur

Idrotten vann över kulturen när kommunstyrelsen i Gävle i går beslutade om kommande års prioriteringar. Utbyggnaden av stadsbiblioteket får vänta till förmån för en ny friidrottshall.
– Det är inte så att biblioteket är nära att falla samman, säger kommunalrådet Carina Blank, S.

Omröstningen i kommunstyrelsen slutade som väntat – de tre rödgröna majoritetspartierna röstade igenom sitt eget förslag till mål och ekonomiska ramar för 2012-2015.

Beslutet innebär bland annat att en ny inomhushall för friidrott och andra sporter kommer att byggas intill Gunder Hägg Stadion, mellan Läkerol Arena och Stigslund. Den exakta placeringen är ännu inte helt spikad. 162 miljoner kronor finns avsatta i investeringsbudgeten 2013-2014.

I stället skjuts den sedan länge utlovade om- och tillbyggnaden av stadsbiblioteket på framtiden.

– För oss har det inte varit det ena eller det andra. Vi har inte ställt satsningarna mot varandra. Vi har länge haft diskussioner med friidrottsrörelsen som tränar under väldigt dåliga förhållanden. De är många, de har väntat länge och det finns en förstudie som gör att hallen går att genomföra inom stipulerad tid, säger Carina Blank.

Miljöpartiets kommunalråd Roger Persson framhåller att det är många tjejer som tränar friidrott och att satsningen därför är bra ur jämställdhetssynpunkt. Tidigare idrottssatsningar som kommunen har gjort har främst gynnat killar.

Carina Blank tycker inte att det är en ”nedprioritering av kunskapssamhället”, som bibliotekschefen Conny Persson uttryckte det, att senarelägga utbyggnaden av biblioteket.

– Alla ledare skulle göra mer om de bara fick. Det är bara ett tecken på ambitioner. Men vi ska ju inte stänga biblioteket, säger hon.

Kommunalråden tycker att det är bättre att vänta tills ett helhetsgrepp har tagits runt Slottstorget, Gamla Gefle, Rådhuset och dess torg.

– Slottstorget är en plats som kan nyttjas bättre. Vi har en del uppträdanden där i dag, men trafiken stör. Kanske krävs en annan trafiklösning. Många Gävlebor vill se restaurangverksamhet i Rådhuset. Området runt Rådhuset, Esplanaden och Slottstorget är centrala platser om vi vill utveckla staden. Samtidigt finns en motion om att göra kulturreservat av Gamla Gefle.

– Att börja med att bygga ut biblioteket är att börja i fel ände. Kanske kommer vi fram till att biblioteket inte alls ska byggas ut bakåt, utan framåt, mot Slottstorget, säger Carina Blank.

Arbetet med att ta fram en centrumplan pågår för fullt, enligt kommunalrådet Per Johansson, S.

– Men det kan ta ett par år innan allt är klart. Vi vill ju även involvera Gävleborna, säger han.

Som GD berättade i går har allianspartierna i oppositionen lagt fram ett eget förslag till mål och ramar där de bland annat vill prioritera biblioteket före friidrottshallen. Men förslaget röstades ner i kommunstyrelsen. Frågan ska slutgiltigt avgöras av kommunfullmäktige på måndag där debatten väntas bli lång.