Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idrottshuvudstaden heter Gävle

En granskning har gjorts om hur mycket yngre personer idrottar i olika kommuner.
Gävle blev överlägsen etta.
– Ett bra betyg, säger Mats Öström, chef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Invånare mellan 7 och 20 år idrottar mer i Gävle än i övriga kommuner som deltog i undersökningen. Särskilt i fotboll och ishockey är ungdomarna betydligt mer aktiva här.

När det gäller ishockeyn toppar Gävle tabellen i totalt överlägsen stil.

Mats Öström, kultur- och fritidschef, är förstås stolt över siffrorna.

– Vi är tillsammans med Stockholm och Göteborg de enda städerna som har elitlag i både fotboll och ishockey. Då skapas bra förebilder och ett intresse hos ungdomarna att satsa på idrotten. Elit ger bredd och bredd ger elit, det hänger samman, säger han.

Undersökningen började med att antalet idrottsplatser fastställdes. Sedan kontrollerades hur många utövare som samlades där och hur ofta under ett år.

Resultatet för Gävles del blev 43 tillfällen per invånare. Att jämföras med till exempel Örebro vars siffra blev 30.

Ändå ligger kostnaderna för fritidsaktivitet i Gävle på ungefär samma nivå som för övriga kommuner.

– Våra utgifter är måttliga eftersom vi använder resurserna på ett effektivt sätt, förklarar Mats Öström.

Enligt honom pekar siffrorna på ett större behov av ishallar utöver den C-hall som Brynäs IF tänker bygga nära Läkerol Arena. Kommunen planerar också sådana hallar, till att börja med på Brynäsvallen och på Testebovallen i Strömsbro.

– Men de ligger minst fem år framåt i tiden. Vi har även stor efterfrågan på en sporthall för innebandy och en träningshall för friidrottarna, säger Mats Öström.

Undersökningen visar att Gävles pojkar och flickor är ungefär lika aktiva inom kultur och fritid. Pojkarna betydligt mer aktiva i idrott medan flickorna i större grad föredrar andra områden.

– Den här rapporten är intressant och ger goda värden för Gävle, säger Mats Öström.

Fotnot: Varje kommun som deltog i undersökning har som mål att stimulera fritidsaktivitet och då i första hand idrott för barn och ungdomar.