Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IF Metall höjer a-kasseavgift

/

Annons

IF Metall tvingas under tisdagen besluta om en höjning av a-kasseavgiften, enligt ett pressmeddelande. Hur stor höjningen blir meddelas senare.
Regeringen beslutade 2007 att arbetslöshetsavgiften, som tidigare hette förhöjd finansieringsavgift och som betalas in till staten, ska bestämmas av hur stora kassornas utbetalningar av arbetslöshetsersättning är. Ju högre arbetslöshet, desto högre avgift till staten. Ett tak för den avgiften har satts till 300 kronor för medlem som inte är arbetslös.
Till det betalas en grundavgift som finansierar a-kassornas arbete. Avgiften för den enskilde medlemmen kan alltså överstiga 300 kronor.

Lägre inkomster drar undan köpkraft och skapar onödig osäkerhet bland svenska löntagare i recessionen, varnar Robert Bergqvist, chefekonom på SEB. Han ser IF Metalls krisuppgörelse som ett ”bra steg”, men varnar för följderna om fler hänger på tåget.
IF Metalls historiska uppgörelse, som öppnar för lokala avtal om arbetstidsförkortningar och inkomstsänkningar för 135 000 svenska arbetstagare, kan vara ett farligt steg mot en permanent deflation i Sverige, enligt Bergqvist.
Han varnar för spridningseffekter och efterlyser mer stimulanser från regeringen för att dämpa risken för ihållande prisfall.
– Risken är att vi får fler avtal, så att fler delar av arbetsmarknaden berörs av detta och att det sprider sig. Det finns en risk att lägre inkomster drar undan köpkraft och skapar en viss osäkerhet hos löntagarna, säger Bergqvist.
– Jag är rädd för att detta är ett steg mot en mer permanent deflation i Sverige, tillägger han.
Löneläget är enligt Bergqvist en betydligt viktigare komponent när det gäller inflationstrycket än exempelvis råvarupriser.
Samtidigt konstaterar han, liksom flera andra bedömare som TT talat med, att uppgörelsen kan undanröja hotet om nya varselvågor inom industrin.

Mer läsning

Annons