Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ikea kritiseras från norskt håll

/

Ikea får ris, Hennes & Mauritz rosas i en norsk etikundersökning.
Det handlar om kläder och textilier. Branschen använder fortfarande alltför mycket miljögifter, godtar barnarbete och olidliga arbetsförhållanden, heter det i rapporten.

Annons

Ikea kritiseras för att medvetet avstå från att köpa in miljömärkta produkter och för att ställa oklara miljökrav på sina leverantörer. Ikea har inte heller tillräcklig kontroll av att djur som används till Ikeas produkter har det bra, skriver norska tidningen Vårt land.
HM får i stället beröm för att snabbt ha infört djurskyddsregler och för att företaget haft som mål att öka andelen ekologiskt odlad bomull i produktionen.
Forum for utvikling og miljö ställde frågan till 18 affärskedjor och 17 varumärken om hur de ser till att kunderna kan köpa varor som är tillverkade på ett miljömässigt och etiskt försvarbart sätt.

Svarsresponsen var inte imponerande, bara sex svarade. Bland dem som inte ville svara finns Kapp-Ahl och Benetton.
I topp finns förutom HM även Indiska och Lindex.
Ikea tar till sig kritiken.
– Vi missförstod dokumentationskraven. Vi vet att miljöhänsyn är en förutsättning för god handel, medger Ikeas Norges presschef Charles Michelson.
Att Ikea inte miljömärker sina produkter som andra företag beror på att man inte vill blanda in andra varumärken i Ikeas namn som ensamt ska borga för ”trygghet”, säger Michelson.

För två år sedan fick Ikea och andra nordiska företag med textiltillverkning såsom Ellos, Jysk, Hemtex och Åhléns stark kritik från Naturskyddsföreningen och Swedwatch för att deras textilproduktion orsakar stora miljöproblem i tillverkningsländerna.

Mer läsning

Annons