Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Ikeasoffan har gett mig tur i hockey”

Det är personligt som gäller i inredningssammanhang och på Bygga & Bo tittar vi lite närmare på vad vi uppskattar mest i våra hem. I en serie artiklar får helt olika människor visa en favoritmöbel. Daniel Widing har en alldeles särskild relation till sin första soffa.

Daniel började spela hockey redan när han var sex år och bodde i Gävle. Då var det utomhusrinken vid Nynäsplan som gällde, nu är han proffs och på väg till Davos i Schweiz.

Daniels vita soffa har följt honom ända sedan den första egna lyan. Den är så skön att när den stod undanställd i ett förrådsrum ett tag gick han in dit och la sig bland kartonger och bråte.

Soffan gav honom tur i hockey.

Vilken är din favoritmöbel?

– Min soffa som har följt med mig överallt, fast den börjar bli sliten. Den är så skön, både stor, mjuk och bred.

Hur fick du den?

– Jag ville ha lite nya möbler när jag kom till Gävle efter Finland första gången 2005. Jag åkte runt och kollade i olika möbelaffärer men upptäckte att en kompis hade precis en sån här och att den var hur skön som helst. Jag blev lite förvånad över att det var en Ikeasoffa.

Hur valde du färg?

– Jag tänkte på grå först men tyckte att vit såg fräschare ut. Visst var jag lite fundersam om det skulle funka med vitt, men jag har klarat mig bra. Ingen har vågat spilla i den!

Vad betyder soffan för dig?

– En period betydde den väldigt mycket. Jag är lite vidskeplig och fick för mig att det betydde tur att ligga i soffan innan match. Fast jag hade köpt en ny soffa sparade jag den här och hade den undanställd i ett förrådsrum bland en massa flyttkartonger. Ibland gick jag in dit och la mig och det hände att jag somnade eftersom den är så skön.

Har du fler knep

för att få tur i hockey?

– Jag tar alltid på mig utrustningen från vänster, det är en grej. En chokladbit före match har jag börjat med också. Det har blivit olika sorter, ett tag var det Dajm och när det gick dåligt provade jag med Japp och Pigalle i stället. Men det hjälpte inte.

Hur sköter du soffan?

– Jag har tvättat klädseln en gång och det behövdes. Men nu har den gått sönder på armstödet, den har nog gjort sitt snart.

Får man ha prydnadssaker i den?

– Absolut, det ska vara kuddar. Nu är det Lovisas kuddar som matchar gardinerna, men jag hade egna kuddar förut också. Fast då var de svarta och bruna. Då var det i och för sig mamma som hjälpte mig, men jag tycker om att ha det fint. Samtidigt känns det jobbigt att göra jättefint eftersom jag flyttar hela tiden. Jag har kanske åtta år kvar med hockeyn, sen blir det nog i Gävle jag stannar. Det känns som hemma för mig här och är nära till både Stockholm och havet. Jag är född i Gävle men flyttade till Hedemora när jag var åtta. Där bodde jag tills jag blev 16 och flyttade till hockeygymnasiet i Leksand.

Var står din soffa just nu?

– Just nu står den i vardagsrummet, tillsammans med min svarta soffa som jag köpte förut för att den är snyggare. Men den är inte alls lika skön. Det ser lite konstigt ut nu med en vit och en svart soffa, men så får det vara till flytten i sommar.

Hur ofta använder du den?

– Varje dag. Jag gillar att ligga i den och titta på TV eller hålla på med laptopen. Jag brukar läsa både kvällstidningarna och GD på nätet. Ibland sover jag i soffan också. Särskilt om det är någon NHL-match som börjar mitt i natten, då händer det att jag somnar på slutet.

Hur känns det

att flytta till Schweiz?

– Det ska bli kul. Det värsta som finns är att flytta med mycket packning, men nu räcker det med kläderna och hockeytrunken för jag ska bo möblerat. Mitt i en skidbacke är det visst. Jag gillar skidor också och jag får åka, bara jag är försiktig.

Hur får man hemkänsla i ett färdigmöblerat hem?

– Man måste köpa till någon grej som man väljer själv, en tavla till exempel. Jag valde Schweiz i stället för Ryssland för att avstånden är kortare så att jag alltid kan åka hem efter match. Det betyder mycket att få komma hem.

Hur ser din nästa drömsoffa ut?

– Den kommer att vara i amerikansk stil, vräkig och riktigt stor. En sån där jättebred som man nästan inte kan sitta i utan ligger i så här (Daniel demonstrerar ivrigt och lutar sig långt bakåt och skrattar). Gärna en gråaktig färg nästa gång, det är stilrent och snyggt.