Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Illa, mycket illa

Sveriges befolkning lever länge, ändå ansågs det i början av 00-talet att sjuktalen ökade.

Om det inte, som det också hävdas, bara är kostnaderna för sjukskrivningarna som ökat, och sjuktalen som i sjuka verkligheten verkligen har ökat, vill vi veta varför.

Jonas Frykman och Kjell Hansen försöker utifrån etnologisk kartläggning av Gislaved, Nässjö, Mullsjö, Östersund och Strömsund förklara varför sjuktalen skiljer sig åt i Småland och Jämtland; hur än forskarna formar sina tolkningar får vi reda på vad vi redan visste. Arbetet definierar oss, kvinnor över 50 har de högsta sjuktalen efter många år i vården, och på platser med många småföretag och låg arbetslöshet är sjuktalen lägre.

Beläggas kan däremot inte påståendet att kvinnor över 50 skulle överutnyttja systemet och förtroendet för Frykman & Hansen som forskare minskar rejält när de ifrågasätter sin kvinnliga informants önskan att bli asfaltsläggare med kommentaren att hon i så fall borde önska sig ett annat kön också.

Illa, Frykman & Hansen, mycket illa.