Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Imamen kämpar mot stadens extremister

I Eskilstuna finns en offentlig debatt om extremism och påtryckningar mot stadens största moské.
– De vill inte att muslimer ska kunna leva som svenskar utan de vill skapa en motsättning mellan muslimer och ickemuslimer, säger imamen Abd al Haqq Kielan

UPPDATERING: Utredningen har lagts ned mot Örebroimamen

Han är imam i Eskilstunas största moské. Han är orolig för de svenska muslimernas framtid.

– Media behöver rapportera vad extremisterna gör. Jag tror inte så mycket på att islamofobin skulle öka mer än vad den redan är. De flesta som går i moskéer är inte ens medvetna om vad ledningen håller på med. De går dit för att det är bättre att be i grupp. Det enda sättet man kan skada islam är att låta extremisterna härja fritt tills de har gjort något riktigt dåligt.

Abd al Haqq Kielan är ordförande i Svenska Islamiska Församlingarna som är ett av de största samlingsorganen för muslimer i Sverige med över 20 000 medlemmar.

Men framför allt är han imam i Eskilstunas största moské. Han har på nära håll kunnat se hur radikala islamister utövat påtryckningar mot hans moské. Han har själv anklagats för att inte praktisera islam på rätt sätt.

Under senaste fredagsbönen tog sig två extremister sig in i hans moské. Enligt dem kunde man inte be bakom en imam som var där och gästpredikade eftersom han var otroende. De uttryckte även stöd för IS metoder att bränna människor i burar.

– Jag är själv van vid den typen av propaganda från de här grupperna. Det är ett populärt sätt att misskreditera folk genom att säga att de är ickemuslimer, dåliga muslimer och att man lurar folk.

Enligt Abd al Haqq Kielan lät inte reaktionen vänta på sig bland de närvarande i moskén.

– De här personerna är avskydda, det märkte vi när de kom in. "Gå ut härifrån! Här har ni inget att göra! Kom inte tillbaka!".

– Jag jobbar för att få till motsatsen till vad de kämpar för. Jag vill att islam ska bli en del av det svenska samhället. Precis som islam var en del av det andalusiska samhället i Spanien i 800 år till exempel. Eller hur islam är en del av det malaysiska samhället. Att man ska kunna leva som muslim i den civiliserade världen. Det vet de så därför har jag blivit en måltavla.

Vad vill de då?

– Här i väst vill de skapa en segregation för muslimer så att de känner sig utanför. Då ska de kunna användas som redskap i olika aktiviteter i Mellanöstern. Rekryteras till olika grupper.

Vad är det för grupper?

– Ja som ISIS och andra liknande extrema grupper. Det är ISIS som är mest inne på att rekrytera från utlandet.

Abd al Haqq Kiela tror och hoppas att folk kan skilja på begreppen.

– Det är inte så att folk tror att vanliga muslimer är extremister. Det har spritt sig en mer nyanserad uppfattning att vanliga muslimer inte alls sympatiserar med det här. Där tror jag att media kan komma in på ett bra sätt också.

I Eskilstuna finns det flera moskéer varav en kan kopplas till personer med radikala islamistiska åsikter. Bland annat ska Örebroimamen som greps av SÄPO misstänkt för terroristrekrytering har föreläst där. Samme imam som har starka kopplingar till Gävle och som har fått stöd av Gävles moskés imam Abo Raad.

Abd al Haqq Kielan känner nu att omgivningen börjar förstå allvaret.

– Kommunen har ju vaknat nu efter allt som har börjat hända här.

För att få kontakt med ungdomarna har ett samarbete startats mellan moskén, olika studieförbund, polisen och kommunen med bland annat socialtjänsten.

– Alla som är involverade kan nå ungdomarna innan de dras in och är i farozonen att radkaliseras. För sen när de blivit fundamentalister och tycker att det är rätt att bränna folk i burar, då är de oåtkomliga och har lämnat det mänskliga samhället och gått in i någon sorts hjärntvätt. Många av människorna i vår moské har ju flytt från de här människorna. Så det är oerhört provokativt.

– Det börjar bli dags att vakna till nu och ta sitt ansvar. De som kommer tillbaka till Sverige kommer inte tillbaka för att de ångrat sig. En del av dem kommer tillbaka med ett uppdrag. Titta på Tunisien nu. Att de dödade turister där var ett medel för att krossa friheten och få ekonomin att vackla och få ett missnöje bland befolkningen. Det vill man överallt och i Sverige har det precis börjat.

LÄS ÄVEN:

Gävleimamen ansvarig för radikal hemsida

DAVID NYSTRÖM: Stoppa islamismen – nu!

Politisk predikan väcker ont blod bland muslimer

Radikal imam fick predika i Gävles moské

"IS finns här i Gävle"

Ali Al Ganas dödshotad efter hyllning till IS-krigare

Gävlebo hyllar stupade IS-krigare

"Vi har blivit knäckta"

Misstänkt IS-rekryterare kan ha kopplingar till Gävle

Misstänkt IS-rekryterare släppt ur häktet

Ali Al Ganas avstängd från sitt jobb

Kommunen överväger granskning efter IS-hyllning

Imamens regler styr på Nynässkolan

Samlade mullan in terrorpengar?

Misstänks ha stött terrordåd

Vilken sorts islam förkunnas i Gävle moské?

Al Ganas om sin hyllning till IS-krigare

Fängelsestraff för insamling till terrordåd

Gävle kommun har ingen plan mot extremism

Attentatet satte djupa spår

Polisen fruktar nya sammandrabbningar