Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Imamens regler styr på Nynässkolan

OBS denna artikel är publicerad 11 maj 2006!. GÄVLE Imamen Riyad Al-Duhan har haft ett finger med i spelet i ett regelverk som gäller för Nynässkolans elever. Bland annat får föräldrarna välja om deras barn ska lära sig att simma.
Något Skolverket ställer sig frågande till.


Nynäs är en mångkulturelI skola och mer än hälften av eleverna har ett annat modersmål än svenska. Många av skolans elever är också muslimer.
Skolan har haft problem med att vissa av de muslimska eleverna uteblev under muslimska högtider utan att ta ledigt. Dåvarande rektorn Gunnel Boberg ansåg att något måste göras och kallade därför till ett möte med den sunnimuslimske imamen Riyad Al-Duhan.
Efter många diskussioner kunde de enas om ett regelverk med sju punkter som skulle gälla för eleverna på skolan. En punkt gällde "dusch/bad och idrott".

De två förhandlingsparterna enades om att de föräldrar som ville kunde ansöka om att deras barn skulle befrias från den obligatoriska simundervisningen. I och med en underskrift påtar sig vårdnadshavaren allt ansvar för att barnet inte lärt sig simma samt att barnet inte kommer att få ett betyg i idrott och hälsa.
- Det är direkt felaktigt. Det står i läroplanen att skolan ska ge eleverna möjligheten att lära sig simma, säger skolverkets jurist Ulrika Johansson.

Den nuvarande rektorn Ingemar Ahne säger att just den punkten är märklig.
- Men som jag har förstått det var det ett krav från imamen. Situationen var väldigt infekterad och det var ett sätt från skolan att skapa förtroende hos föräldrarna till barnen. Det var bättre att de kom till skolan med det här undantaget än att de inte kom alls, säger han.
Ingemar Ahne berättar sedan att de inte har haft något problem med simundervisningen. Ingen muslimsk flicka har ansökt om att befrias, varken under Gunnel Bobergs eller Ingemar Ahnes tid.

Han berättar att skolans hemspråkslärare har jobbat mycket med att förklara hur viktigt det är att lära sig simma. Ett arbete som alltså gett resultat.
- Vi hade faktiskt en grupp muslimska flickor på högstadiet som simmade upp i veckan. De har fått separat simundervisning, säger han.

I klass två är det en flicka som inte deltar i simundervisningen men hon har inte utnyttjat blanketten om befrielse.
När det gäller ledigheten har de föräldrarna blivit bättre på att ansöka om ledigt för sina barn i samband med muslimska högtider.
- Men det är ett problem som vi har med alla föräldrar, att de struntar i att begära ledigt eller sjukanmäla sina barn. I det här fallet uppmärksammas det bara för att det finns en religiös aspekt på det hela, säger Ingemar Ahne.

FOTNOT: GD har inte kunnat nå Gunnel Boberg för en kommentar eftersom hon är på semester.

Daniel Siksjö