Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Imamens släkting döms till fängelse för mordhotet mot Anna Gullberg

Den nära släktingen till imamen vid Gävle moské döms till två månaders fängelse för att ha mordhotat Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg.

Mordhotet mot Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg ringdes in till polisen i samband med en uppmärksammad granskning av Gävle moské.

TV: Gullberg kommenterar fängelsedomen mot mannen som mordhotade henne

Mannen, en nära släkting till imamen, var mycket upprörd under samtalet. Han beskrev i tingsrätten att han varit väldigt besviken på polisen. En släkting hade nyligen fått ett hakkors sprejat på sin lägenhetsdörr. Ytterligare en släkting hade varit nära att bli påkörd utanför moskén. Han upplevde att polisen inte tog utredningarna på allvar. Och när dessutom Gefle Dagblad fortsatte med sin granskning av personer i hans närhet rann det över.

Läs även: Jag sa bara att OM någon sprängde Anna Gullberg...

Han ska enligt åtalet ha sagt till polischefen John Köhler att han skulle ta bort, eller döda, Anna Gullberg. Men i tingsrätten menade han att han snarast sagt något i stil med att "om någon skulle spränga Anna Gullberg eller Gefle Dagblad, precis som Charlie Hebdo, så skulle vi muslimer få skulden".

"Sammantaget har varken NN:s uppgifter eller (hans kompis) vittnesmål sådant bevisvärde (var för sig eller tillsammans) att de förtar värdet av John Köhlers vittnesmål. Det kan således hållas för visst att NN gjort de uttalanden som åklagaren påstått. Gärningen är att bedöma som olaga hot. Åtalet är därmed styrkt", står det i domen.

Tingsrätten slår alltså fast att han gjort sig skyldig till hot och dömer honom till fängelse i två månader.

"NN har gjort sig skyldig till olaga hot. Sättet som hotet har framställts på (dvs. genom att ringa upp och framföra det direkt till polismyndighetens företrädare)har i sig gett anledning att ta det på allvar, och måste för målsaganden haupplevts som mycket skrämmande då hon underrättats om det. Motivet för hotet harav allt att döma varit att angripa Anna Gullberg i egenskap av chefredaktör ianledning av artiklar som hennes tidning publicerat. Det kan därmed även sägas ha utgjort ett angrepp på yttrande och pressfriheten. Gärningen har ett inte ringa straffvärde och är av sådan allvarlig art att ett fängelsestraff bör bestämmas som påföljd. Eftersom NN inte medverkat i frivårdens utredning är det inte heller aktuellt med någon påföljd innefattande samhälltjänst som alternativ. Påföljden ska därmed bestämmas till fängelse" skriver tingsrätten i domen.

– Det känns bra att tingsrätten tar hotet mot mig i min roll som ansvarig utgivare på största allvar och understryker att det här är ett hot mot pressfriheten. Medier i dag lever under stor press. Det är bra att rättsväsendet nu förstått det och agerar, att imamens släkting döms till fängelse är en viktig signal. GD fortsätter förstås med sin granskande journalistik, säger Anna Gullberg.

Domen välkomnas av branschorganisationen tidningsutgivarna, TU:

– Det är glädjande att man tar hot mot en chefredaktör på allvar. Fler än två av fem medarbetare på landets dagstidningar har hotats eller trakasserats under det senaste året. Det kan jämföras med genomsnittet för branschen som ligger på var tredje medarbetare, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för TU – Medier i Sverige.

Mannnens advokat, Thomas Öberg, tänker överklaga domen.

– Det kan jag säga direkt att vi tänker göra. Vi anser att tingsrätten gjort en felaktig bedömning utifrån det processmaterial som framlagts, säger han.

Läs även: Direktrapport från rättegången i tingsrätten

Läs även: Gullberg: Ett direkt hot mot pressfriheten