Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Immanuel delar gärna med sig

Trollhare Jesus Immanuel Brändemo började sin väg mot att bli man för tre år sedan. I dag föreläser han om livet som transsexuell person med både aspergers syndrom och adhd.

– Folk här är öppna och nyfikna på mig, säger han.

Han flyttade från Falun till Sandviken för att hans bästa vän bor här och för att det verkade mysigt. Men även för att han kände sig motarbetad i Falun.

Immaunel har synts i media tidigare och för snart två år sedan träffade Gefle Dagblad honom senast. Då kämpade han för att få heta just Immanuel. Skatteverket ansåg att förnamnet Immanuel inte är lämpligt som förnamn på en ”kvinna”.

I Immanuels pass stod det ett annat namn. Ett namn som mestadels kvinnor heter. Immanuel är transsexuell och även om det var längesedan han bestämde sig för att göra en könskorrigering, så dröjde det flera år innan behandlingen startade. Allt från blodprovstester till psykologiska tester kom emellan.

– Det var i juni 2009 som jag började få sprutor med testosteron. Jag ska få dem livet ut. Jag har även gjort en operation som plattar till bröstkorgen. Det jobbiga har varit väntan och varje steg framåt är en lättnad i sig, säger han.

Men för att få ett manligt personnummer krävs det att Immanuel steriliserar sig. Något som han i dag inte har några planer på att genomföra.

– Vad jag har för könsorgan har lagen inte med att göra, säger han.

Det är fortfarande en kamp alltså. Men för att koncentrera sig på något annat så har Immanuel börjat föreläsa. Besök i Gävle, Hudiksvall och Bollnäs är inbokade. Öppet och ärligt berättar Immanuel om sina personliga erfarenheter som elev, patient, brukare och lärarstudent.

– Det är världens bästa jobb. Jag ser inte adhd och asperger som att jag har funktionshinder. Folk ska gå från föreläsningen med en positiv känsla och att det inte ska vara fokus på problem och brister.

Målgrupp är personal som kommer i kontakt med vuxna och ungdomar med asperger, adhd eller transsexualism. Föreläsningen passar även intresserade privatpersoner och det är Andet utbildning och förlag som står bakom föreläsningen.

Immanuel är väldigt fördomsfri och bryr sig inte om vad andra människor ska tycka. Han gör det som han gillar att göra och anser att fler borde anamma livsstilen.

Hur är det att vara transsexuell i en småstad som Sandviken?

– Vad jag vet är jag den enda öppet transsexuella personen här. Ärligt talat så vet jag inte om folk känner till mig. I bland kan jag få känslan att någon tittar och viskar, men det kan vara inbillning. Jag har hittills inte upplevt något negativt i Sandviken, folk är mer nyfikna och tycker att det är spännande.

Vill du bo kvar här?

– Jag vet inte, kanske söker jag mig till Gävle, Uppsala eller Stockholm. Det beror hur det ser ut på arbetsmarknaden och sådant.

”Jag ser inte adhd och asperger som att jag har funktionshinder. Folk ska gå från föreläsningen med en positiv känsla och att det inte ska vara fokus på problem och brister”