Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Immunitet gråtrutens räddning?

GÄVLEFörra året dog var tredje gråtrut utmed Gästrikekusten.

I år har bara sju procent av gråtrutarna dött.
- Situationen ser bättre ut i år, säger ornitologen Per Aspenberg, som för andra året i rad har inventerat sjuka sjöfåglar på öarna utanför Gävle.
- Men samtidigt finns det tecken på att andra arter, särskilt fiskmåsar, drabbats hårdare.
Jag har hittat många fiskmåsungar, som varit sjuka eller döda, säger han.
Vad som orsakar trutdöden är ännu inte kartlagt. Sjukdomen upptäcktes i Blekinge år 2000 och spred sig året därpå till Västkusten, Vänern och Vättern, och sedan vidare norrut.
Troligen inträffade de första fallen i Gävlebukten redan 2001, men förra året bröt sjukdomen ut på riktigt.
Då hittade Per Aspenberg över 300 döda trutar på Själstenarna en dag i slutet av juni. Det motsvarade hälften av alla häckande gråtrutar på ön. Totalt dog cirka 500 fåglar, en tredjedel av alla häckande gråtrutar.
Så illa har det inte alls varit i år. Dels tycks sjukdomen ha brutit ut senare i år, dels har färre fåglar drabbats. Per Aspenberg har hittat ett 80-tal döda fåglar.
- Själstenarna drabbades inte alls lika hårt i år. Kanske har fåglarna fått någon sorts immunitet, säger Per Aspenberg.
Medan läget ser ljusare ut för gråtrutarna, tycks sjukdomen i stället ha slagit till mot fiskmåsen. Där verkar det vara ungarna, inte de vuxna fåglarna, som drabbas av de typiska symptomen med förlamade vingar och ben, och tecken på tarminfektion.
- Sommargäster på Eggegrund kontaktade mig i juni och berättade att där fanns fiskmåsungar som gick omkring och inte kunde flyga. När jag åkte dit och undersökte måskolonin hittade jag ett 50-tal döda fiskmåsungar, som hade tecken på tarminfektion.
- Det finns alltid en hel del döda ungar i en fiskmåskoloni efter häckningen, men det här är något annat, säger Per Aspenberg.
INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se