Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Imponerande, Brynäs – och Larsson

En vecka kvar till premiären. Då spelade Brynäs ut fjolårets finallag, Djurgården – efter noter.

– Det här var en riktigt bra match av oss. Det här mår man bra av, myste tränaren Niklas Czarnecki efter hela 5–0 borta mot Djurgården.

Inför gårdagens träningsmatch skrev vi på sportsidorna att talangen Johan Larsson skulle visa att han är en spelare för Brynäs premiärlag nästa torsdag.

Och 18-åringen tog verkligen chansen. Med ett mål och två assist var han inte bara produktiv – utan visade också prov på styrka och spelförståelse utöver det vanliga.

– Det kändes bra det här, sa Gotlänningen som fortfarande bara har juniorkontrakt med Brynäs, men spås en lysande framtid.

• Var det din bästa match i A-lagströjan?

– Ja, det får jag nog säga att det var. Jag har väl gjort en tre, fyra matcher tidigare. Men så här bra har det nog inte gått.

Det första målet låg han bakom när han efter en Djurgårdsutvisning fanns kvar på isen tillsammans med Emil Sandin och passade fram Calle Järnkrok till 1–0. Sedan hölls Djurgården, som slog ut Brynäs i kvartsfinalspelet i våras, i strama tyglar.

– Vi hade ett motdrag mot deras offensiv. Vi anpassade oss lite efter deras sätt att spela och jag tycker inte att de kom någonstans. Det kändes stabilt rakt igenom, sa Niklas Czarnecki.

I klartext så betydde det att Brynäs backade hem, krympte ytor och gjorde det svårt för ett annars så offensivt och fartfyllt Djurgården.

– Nu spelar de säkert med högre hastighet när det blir seriematcher, men det kändes ändå som vi hittat ett motdrag. Tidigare, som i slutspelet i våras, försökte vi spela mer offensivt mot dem. Det gäller att välja rätt, menade Czarnecki.

Efter två perioder var ställningen fortfarande 1–0 till Brynäs, men någon anstormning från hemmalaget på Hovet kom aldrig. I stället var det Brynäs som släppte loss och spelade hockey som man sällan ser laget göra.

Massor av fina kombinationer och snygga mål gjorde att det till slut handlade om utklassning.

Såväl 2–0 av Eero Somervuori på läckert pass av Andreas Dackell, som 3–0 genom Lasse Jonsson, som smög upp från backplats, och 4–0 av Johan Larsson var alla snygga mål. Men inget så vackert som Mads Hansens 5–0 som han fick äran att pricka in i ett i stort sett öppet mål sedan Emil Sandin och Sebastian Lauritzen elegant stått för ett förarbete i gammalt gott klapp-klapp–snitt.

Men matchens bäste spelare fick självklart berätta om sitt 4–0-mål också:

– Ja, jag blev ren i ”slottet” och gjorde någon skottfint och så satt pucken där bara, förklarade Johan Larsson som om det vore den enklaste saken i världen.

• Hur högt vågar du sikta nu?

– Jag hoppas och siktar på att ta en plats i laget, sa Larsson.

Och tränaren Niklas Czarnecki var inte sen med berömmet.

– Johan tog verkligen chansen i dag, men det var många som var bra.

Som målvakten Björn Bjurling, som höll sin första nolla i Brynäs.

– Ja, det var skönt. Jag brukar spela bra mot mina gamla lag, flinade han.

Fotnot: Anton Rödin tvingades lämna återbud i går morse på grund av feber och förkylning.