Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Imponerande rockande herrar

En lång med burrigt hår, en kortare om än inte svarthårig. Alltså, Simon & Garfunkel var på Gävlebesök igår kväll. Nä, naturligtvis inte.

Crosby, Stills & Nash var där, definitivt Nash. Nä, självfallet inte.

Fast ibland lät det antingen som det ena eller det andra. Själv beskriver dom sin musik som ”a new start and a new place to live”...

I själva verket var det Jayhawks dividerat med två som var där och det tackar jag speciellt för.

Herrar Mark Olson och Gary Lourdis bjöd på en synnerligen behaglig mix av det amerikanska altcountrybandets bästa låtar (säger bara ”Waiting For The Sun” och ”Take Me With You” från kanonalbumet ”Hollywood Town Hall”) och det nya material som duon spånat fram på albumet ”Ready For The Flood”.

Publiken, märkligt nog inte fullsatt (många kanske inte känner till storheten med Jayhawks), blev så begeistrad efter den fullmatade spelningen att stampet efter flera extralåtar måste ha hörts i hela kvarteret.

Hur som helst, det blev en konsert att minnas. Folkrock på två man, plus en trivsam norska bakom bongotrumman, kan räcka långt visade det sig. Duons gitarrspel lämnade inget i övriga att önska. Det märks att de trivs när de nu fått förverkliga en gammal dröm sen 80-talet om att få åka runt och spela akustiskt.

Efter trippeln i Sverige (Stockholm-Gävle-Malmö) väntar Holland, Storbritannien, Australien och Spanien, där Jayhawks ska återförenas i samband med två festivaler i Sevilla respektive Barcelona.

Tänk om man fick vara där då, i slutet av maj. För i full skala är det ännu bättre, bandet från svenskbygderna i Minnesota.

Förspelet med Lars Bygdén förtjänar även detta några rader. Lars verkar vara en cool gamäng och nu satsade han som väntat på sin temarepertoar från nya plattan., ”Family Feelings”. Soundet satt på plats i denna härliga spellokal och Lars får ursäkta, om han så vill, men ibland kom jag att associera till Don ”American Pie” McLean, utan jämförelser i övrigt. ”Don’t You Miss me” från förra skivan blandades med det nya materialet. ”Good Times” kan man säga. Bygdén blev en perfekt inledning på en skön folkrockkväll.