Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

In i getingboet

Annons

en rapport till Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) redovisar förre statssekreteraren Per Borg, S, bland annat kostnaderna för välfärdssystemen och problemen med deras finansiering. Huvudlinjen i alla sådana diskussioner är som bekant att behoven är omätliga och betalningsviljan mycket låg. Borg är dock tydlig och anger att kommunalskatten 2030 kommer att överstiga 42 kronor vilket ju är en total orimlighet. Skattehöjning är således ingen utväg.

En utväg för att få ihop pengar utan att höja skatten är att vi arbetar flera timmar. Det är en i grunden sund inställning.

Sänkt pensionsålder och friår är till exempel ingenting vi kan kosta på oss.

Borg slänger sig rakt in i getingboet när han konstaterar att en växande förmån utan medvetna beslut har beviljats pensionärsgruppen genom att pensionsåldern inte höjts när livslängden ökat. Den gruppen, säger Borg, borde kunna bidra till fler arbetade timmar genom senare utträde från arbetslivet och han tillägger att ett långsiktigt mönster i det fallet måste brytas genom aktiva politiska åtgärder.

Det bör observeras att det är en socialdemokrat högt uppe i hierarkin som skriver detta. Naturligtvis är alla någorlunda uppdaterade politiker medvetna om att folk lever längre och att de efter hand kostar mera i form av vård och omsorg – det ska det rimligen inte gå att göra politik av. Om pensionärstiden för några decennier sedan kanske var 10-12 år har den nu ökat till upp mot 20 och för några ännu längre. Det är självklart att det kostar och att det måste betalas. Det går inte att, som man förr sade, ”ta det ur produktionen”.

Nog har det funnits röster som länge visat på den här utvecklingen och som pläderat för högre pensionsålder men de har bemötts med närmast hånfulla argument om att man måste hinna med annat i livet än att arbeta.

Det sammanlagda arbetet i landet ger dock de resurser som behövs och som alltid är det många som vill ha. Pensionerna, främst i förhållande till arbetsinkomsterna, är just nu en het fråga och kan verkligen diskuteras. Den mera övergripande frågan om välfärdssystemen och deras finansiering, där pensionerna ingår, måste också debatteras och mera aktivt än hittills. Det får absolut inte gå så långt att förtroendet för välfärdsstaten undermineras.

TORD BERGKVIST

fd politisk redaktör

tord.bergkvist@bredband.net