Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inbrottsvåg i Gävle – minst åtta bostäder drabbade inom ett dygn: "De har tejpat för titthålen på grannarnas dörrar"

Minst åtta bostäder i Gävle utsattes för inbrott under torsdagsdygnet. Troligen är det samma gärningsmän som har varit i farten i de flesta fallen.
– Vi tror att det är resande som har besökt Gävle, säger Mikael Hedström, polisens presstalesman i Gävleborg.

TV: Inbrottsvåg i Gävle – se vår livesändning där polisens presstalesman Mikael Hedström gästar

På torsdagseftermiddagen började anmälningarna om bostadsinbrott strömma in till polisen. Det visade sig att i samband med inbrott i fem eller sex lägenheter i centrala Gävle hade gärningsmännen gått tillväga på samma sätt.

– Man har angripit låscylindern på utsidan och tagit sig in. Vi ser ett tydligt mönster i tillvägagångssättet och tror att det handlar om samma gärningsmän, säger Mikael Hedström i Gefle Dagblads och Arbetarbladets livesändning.

Tjuvarna har riktat in sig på små föremål som är enkla att stoppa ner i en väska. Det handlar om föremål som guld, pengar, klockor och små elektriska apparater. I förhör med grannar har det visat sig att gärningsmännen har varit metodiska.

– De har tejpat för titthålen på grannarnas dörrar.

Även två villor i Sätra drabbades. På Skårängsvägen tog sig någon in genom ett källarfönster. Och på torsdagskvällen hörde en kvinna konstiga ljud från ett av rummen i villan på Majvägen. När hon gick in i rummet och tände lampan upphörde ljudet. Hon upptäckte då att någon försökt bryta upp ett fönster.

– Även tidigare har vi sett liknade tillvägagångssätt i Gävleområdet men det är ett tag sedan. Vi har känslan av att det är resande som avverkar stad för stad. Bästa sättet att förebygga inbrott är grannsamverkan och att man vaksam ute i bostadsområdena, säger Mikael Hedström.

LÄS MER:

Två inbrott till i Gävle under dagen

Flera bostäder utsatta för inbrott i Gävle under torsdagen