Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inception är ingenting att slumra till…

Dom Cobb (Leonardi DiCaprio) är en mästare på att extrahera, han stjäl alltså folks innersta tankar och hemligheter från deras undermedvetna.

 Detta gör han när de är djupt nere i sömnens värld och omedvetna om vad som händer.

Men Cobbs speciella förmåga leder in honom på snåriga och farliga vägar, gör honom till landsflykting och får honom att förlora allt han håller kär. Men om Cobbs utför en sista stöt, där han planterar en tanke i stället för att stjäla en, kan han bli befriad från det fängelse han skapat för sig själv och slippa sina hjärnspöken.

Verkar det rörigt? Det är det också – till en början. ”Inception” kräver din totala uppmärksamhet, man måste hålla stenkoll på allt som händer på duken – hela tiden. Slumrar du till i en sekund, är du chanslös.

Det här är en smart film, något vi är ganska ovana vid att se i Hollywoodproduktioner, men som regissören och manusförfattaren Christopher Nolan gjort till en vana med filmer som ”Memento”. Många kommer också att dra paralleller till en annan tankefifflande film – ”Matrix”. Och ”Inception” får tittaren att tänka efter, den är spännande, actionspäckad men även mänskligt fin utan att bli smetig.

Skådespelarinsatserna är lysande, fotot snyggt, och tempot högt.

Det här är en film som folk kommer att se om och om igen för att hitta nya detaljer och aha-upplevelser i.

Och det gör de alldeles, alldeles rätt i.

Carina Jönsson