Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Incestmisstänkt i rätten

GÄVLE61-åringen försvarsstrategi var tydlig - erkänn de "lindriga" brotten och neka till de grövre.- Det är inte en strategi. Han menar att det finns en gräns han inte gått över, säger hans försvarsadvokat.

Under tisdagen påbörjades rättegången mot en 61-årig man som misstänks ha förgripits sig mot sex barn, varav tre är hans döttrar.
Trots den stora uppmärksamhet utredningen fått var tingsrättens förhandlingssal nästan tom. En åhörare, två häktesvakter varav den ena med kvällstidning i knät, några journalister.
En domare utan slips, en åklagare som egentligen skulle haft semester.
En sammanbiten försvarare och hans klient, den mycket alldaglige 61-åringen. Snart stod det klart hur han hoppas undgå att dömas för grov våldtäkt. Han förnekade inte de lindrigare åtalspunkterna om bland annat sexuellt ofredande, men förnekade våldtäkt.
Om det är en lyckad försvarstaktik kommer till en del att avgöras när rätten tar del av videoinspelningar som ska spelas upp under de tre dagar rättegången beräknas pågå.
På inspelningarna vittnar målsägarna att de under flera års tid med början i unga år utsatts för sexuella övergrepp.
Bara en av målsägarna, en flicka som i dag fyllt 18 år, vittnar personligen, och det skedde redan på tisdagen.
Då hade rättens ordförande förordnat om stängda dörrar, dörrar som kommer att förbli stängda till dess rättegången avslutas på torsdag.
Sammanlagt kräver målsägarna att 61-åringen ersätter dem för kränkning, sveda och värk med en dryg miljon.
MATS HEDSTRÖM