Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Indier öppnar textilföretag i Lingbo

LINGBO"Talibanen" kallas han ibland av byborna.Men det är inget illa menat, får jag förklarat för mig.

Annons
V K Sivasubramanian skulle tvärtom kunna vara det goda exemplet: indiern som kom till Lingbo, etablerade ett världsomspännande textilföretag, anställde tre ortsbor och njöt av det tysta lugnet.

Modern idyll
En idyll variant modern helt enkelt. Men med ett par undantag.
V K Sivasubramanian har fått kämpa hårt det senaste året för att få ett kortvarigt uppehållstillstånd. Och han vågar knappt tänka på hur lång tid det ska ta innan hans fru och två barn får flytta till Sverige.
- Jag har varit i många länder men jag har aldrig varit med om något liknande. Det verkar som om Immigrationsverket är emot att det startas bra företag, säger han.
Företaget han pratar om heter Chola AB.

Affärskontakt
Det startade han i november med hjälp av sin gamle vän och affärskontakt Christer Kallin, bosatt i Lingbo sedan ett par år tillbaka.
Tillsammans utgör de ett förträffligt par: Kallin med mångårig erfarenhet från europeisk textilbransch och Sivasubramanian som tillsammans med släktingar äger ett tiotal tygfabriker i Indien.
Sitt huvudkontor har de i ett grått trähus mitt i Lingbo. Det är fullt av tygbalar, dukar och kuddöverdrag i alla möjliga mönster och färger.
Allt är färdigt för fredagens premiäröppning. Butiken ska användas för att få en uppfattning om vilka tyger företaget bör satsa på ute i Europa. Där finns de riktigt stora kunderna: grossister, postorderföretag och varuhuskedjor.
En del av dem har Kallin och Sivasubramanian fått bjuda på åtskilligt med kaffebröd för att få dem på gott humör igen.
- Vi missade flera viktiga leveranser på grund av mina problem att få visum. Eftersom jag är ensam ägare i aktiebolaget hade jag behövt vara här för att fixa med papperna, säger Sivasubramanian.
Han tycker det är märkligt att olika myndigheter har hanterat honom på så skilda sätt.
- Jag har inte haft några problem alls med att få starta företaget, och jag fick dispens för att vara ensam aktieägare trots att jag inte är svensk. Men Immigrationsverket frågar fortfarande hur jag ska försörja mig här i Sverige. De borde komma och titta på våra tyger eller våra fabriker i Indien, säger han.
Just nu satsar han all energi på företaget, men så småningom vill han gärna lära sig bra svenska.
- Jag hoppas på många fina år med min familj här i Lingbo.

HANNA JANSSON
026-27 75 93
hanna.jansson_gd.se