Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Infektionerna inom vården minskar inte

Vårdinfektionerna minskar i landet.
Men inte i Gävle och Gävleborg.

I april hade 9,7 procent av patienterna runt om i landet fått en vårdrelaterad infektion på sjukhuset. Framförallt handlade det om urinvägsinfektion, hud- och operationssårsinfektion eller lunginflammation. Motsvarande andel i november var elva procent.

I Gävle och länet har andelen vårdinfektioner hos patienterna däremot inte minskat. Drygt tio procent av patienterna i länet och Gävle hade en vårdrelaterad infektion i april i år. Det är en något högre andel än i höstas, men eftersom det handlar om så få patienter betraktar Signar Mäkitalo läget som oförändrat. Det arbete som pågår för att minska infektionerna har inte gett resultat än.

– Jag är inte ett dugg förvånad, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i länet.

Förändrade arbetssätt tar tid och det har också tagit tid att komma i gång med arbetet. Att andra saker prioriteras och överbeläggningar kan påverka, men det är inget som Signar Mäkitalo har undersökt.

– Enda förbättringen vi kan se är att antalet urinvägskatetrar är färre.

De har minskat från 30 till 20 procent, men någon minskning av andelen urinvägsinfektioner har inte visat sig än.

Att ta fram riktlinjer för när och hur länge man ska ha katetrar i urinvägar och blodkärl är en del i arbetet att få ner vårdinfektionerna. Medicin- och kirurgavdelningar har också börjat regelbundet kontrollera att alla följer tvätt- och klädreglerna. Numera städas också patienternas toaletter och duschar varje dag i stället för fem dagar i veckan, ett steg på vägen mot önskad städning.

På planeringsstadiet finns bland annat ett operationssårsregister och en granskning av varför antibiotikaanvändningen inom sjukhusvården i länet är så hög.

Men det handlar inte bara om att skriva ner hur man ska göra, sedan måste också var och en börja arbeta på ett nytt sätt i det dagliga jobbet konstaterar Signar Mäkitalo.

Han är därför tacksam när vårdrelaterade infektioner uppmärksammas. Det leder till att patienter, personal och anhöriga börjar kräva förändringar.

De vårdrelaterade infektionerna hör också samman med problemet med multiresistenta bakterier. De åtgärder som minskar det ena minskar också det andra. Multiresistenta bakterier finns och ökar långsamt i länet, men ännu har läget inte varit lika bekymmersamt som bland annat i Stockholm, Varberg och Västerås.

Det är organisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, som två gånger om året kollar hur många patienter som fått en vårdrelaterad infektion. SKL försöker sedan ett år att halvera de vårdrelaterade infektionerna.