Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inför rally-SM i Sandviken: VM-åkare storfavorit

76 förare finns anmälda till SM-rallyt i Sandviken på lördag.
– Känns som klart godkänt, säger tävlingsledaren Kalle Andersson.

Annons

Liksom tidigare år avgörs årets SM-serie i fyra klasser: Fyrhjulsdrivet samt tvåhjulsdrivet med trimmade respektive otrimmade bilar.

Till ovanstående kommer även ett junior-SM, öppet för förare 18-25 år.

Störst av de fyra maskinklasserna är Trimmat tvåhjulsdrivet, med 21 deltagare i Vinterpokalen. Här återfinns en rad intressanta förare med regerande svenska mästaren Leif Peterson från Göteborg i spetsen.

Första utmanare till segern torde vara hemmahoppet Tobias Söderqvist, i vanlig ordning med brodern Joakim som kartläsare. Årsundakillarna hade en motig SM-säsong ifjol, men visade ändå kapacitet genom att vinna den sjätte och avslutande deltävlingen, Rally Uppsala.

Hittills i vinter har Tobias och Jocke imponerat med segrar i Skutskärsratten samt Lima.

– Avstod SM-sprinten i Örebro och valde Lima i stället för att få många mil i kroppen. Dessutom fanns här fler möjligheter att testa justeringar i väghållningen, berättar Tobias.

Som onekligen tillhör favoritskaran. Detsamma gäller förstås även nyss nämnde Peterson samt Nynäshamnaren Victor Henriksson.

Andra gästrikar i Trimmat tvåhjulsdrivet är Kim Nilsson/Lars-Olof Persson, Skutskär, Kenth Östlund/Hans Ädel, Hedesunda, Stig-Ola Henriksson/Johan Lingvall, Järbo samt hemmaåkarna Peo Berglund/Mattias Sundström samt Daniel Edman/Jesper Eriksson.

Däremot så saknas nykorade guldmedaljören i sprint-SM, Emil Bergkvist, Hofors, upptagen med junior-EM i Lettland.

Klassen Otrimmat tvåhjulsdrivet innehåller sju tävlande. Skutskärs Martin Lindberg/Dennis Holmgren samt Gävles Petter Palmqvist/Jan-Henrik Larspers är två av dessa.

I fjol vann hälsingen Niklas Hägg guldet i Otrimmat fyrhjulsdrivet. Siktet i år är förstås att göra om den bravaden också i år. Av övriga tio anmälda är Joachim Carlström, Gullabo, en tänkbar kandidat till segerpokal.

Trimmat fyrhjulsdrivet, med 18 förare i anmälningslistan, har en given storfavorit. Det är 24-årige VM-åkaren Pontus Tidemand från Charlottenberg i Värmland.

18-faldige svenska mästaren Mats Jonsson, Forshaga, lurar också i vassen, liksom 2014 års guldmedaljör Jerker Axelsson från Trollhättan.

Men den mest intressanta starten i hela tävlingen gör onekligen Gävles Martin Berglund i en splitter ny Mitsubishi R5. Mer om det senare i veckan.