Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Inför skolmorfar på alla skolor”

Han tror att närvaron av en vuxen på rasterna skulle minska risken för mobbning och våld.

Det var skolmassakern i tyska Winnenden som fick Lennart Lindahl att reagera.

Den 17-årige gärningsmannen ska i en chattkonversation på internet natten innan dådet ha berättat att han var mobbad.

Lennart Lindahl tror att närvaron av fler vuxna i skolan kan minska mobbningen och bidra till att de elever som behöver hjälp får det i tid.

– Jag blev själv mobbad när jag gick i skolan. Jag tror att det är bra att det finns en vuxen i korridorerna på rasterna som kan ingripa när det går för långt, säger Lennart Lindahl.

Han har varit arbetslös i många år med undantag för kortare perioder och skulle själv gärna vara skolmorfar.

– Jag tycker att det är givande att prata med ungdomar och känner att de har respekt för mig, säger Lennart Lindahl.

Det finns redan idag några skolor i Gävle som har en skolmorfar eller någon motsvarande funktion. Men det är upp till varje skola att ta pengar ur sin egen budget för att anställa en skolmorfar.

Barn och ungdomsnämndens ordförande Jens Leidermark, S, är tveksam till Lennart Lindahls medborgarförslag om att kommunen ska besluta att alla skolor måste ha en skolmorfar.

– Det finns inga formella hinder för en skola att ha en skolmorfar. Det ska alltid finnas en trygghetsvärd på rasterna. Vissa skolor har låtit det ansvaret gå runt bland lärarna. Det är upp till rektorn att bedöma vad som är bäst för eleverna på skolan, säger Jens Leidermark.