Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inför sommarstudier

Annons

Studiemedlet har utretts många gånger. Den senaste utredningen, Studiesociala kommittén, lämnade sitt slutbetänkande” Stärkt stöd för studier - tryggt, enkelt och flexibelt” till utbildningsminister Lars Leijonborg.

Utredningen är överens om att höja det totala stödet med ytterligare 400 kronor per månad. Fribeloppet, alltså så mycket man får tjäna vid sidan av studiemedel utan att det räknas ner, föreslås dels höjas för bidragsdelen, dels avskaffas för lånedelen i ett framtida studiesystem.

Systemet som gäller nu är märkligt. Där stipuleras att ju mer man tjänar desto mindre får man låna. Därför är det nya förslaget mycket bättre: ett tak för hur mycket man får tjäna för bidragsdelen, men däremot saknas tak för lånedelen.

Nämnden föreslår också en snävare begränsning i studiemedelsrätten. Man ska ha möjlighet att få studiemedel i fyra år och sen kunna ansöka om ytterligare två. I undantagsfall ges också ett sjunde år.

Det är rimligt att ha begränsningar - däremot är fyra år snålt tilltaget. Läkarlinjen är i dag 5,5 år. Självfallet skulle en läkarstudent få de extra två åren studiemedel men det blir tuffare för någon som inte haft en spikrak karriärplan vid studenten.

Nackdelen med för långa studier är att staten försörjer människor allt större del av livet.

Studentåren borde koncentreras. Ett studieår på tre terminer skulle öka genomströmning, sänka snittåldern för examen och få ut människor tidigare i arbetslivet. Men det bästa sättet att få studenter att ta examen snabbare torde vara att jobb som kräver högskoleutbildning ger mer i plånboken.