Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga fall av TBE i Gävle – men många vill ha vaccin

Inte ett enda fall av fästingviruset TBE i Gävle i sommar.

Ändå ville många Gävlebor vaccinera sig mot sjukdomen i går.

– De vill ha vaccin när de ska söderut, säger Christian Ahlgren, vd för företaget som säljer skyddet.

Christian Ahlgren åker själv med i bussen som färdas runt Mälaren och längs kusten för att sälja vaccin både mot TBE och andra sjukdomar. Strömmen av kunder till fordonet, som i går parkerats på Fjällbacken vid Coop Extra, var stadig sedan öppnandet klockan tre.

– Bara en mil söderut finns viruset. Gävleborna tar vaccin när de ska åka neråt landet. Då passar de också på att fylla sitt resevaccin, säger Christian Ahlgren .

Läkaren som ger sprutorna heter Kristina Kask.

– Jag är van med mycket arbete. Här i Gävle har det varit lagom mycket att göra, säger hon.

Christian Ahlgren visste att efterfrågan var stor eftersom många från Gävle tidigare sökt upp företagets stationära ställen i Uppsala och Öregrund.

Bredvid sidodörren till bussen finns en prislista på vacciner. Den visar att barnen alltid betalar ett något reducerat pris. Dyraste sprutan är enkom för vuxna och ska ge skydd mot livmoderhalscancer. Kostnad: 1 300 kronor.

Gunnar Jernberg, ursprungligen från Dalarna, numera Gävlebo, är på plats för att vaccinera sig mot TBE.

– Jag har fått ett tiotal fästingar på mig totalt. Jag är mycket i skogen både i yrket och på fritiden. Jag jobbar som kartritare i terräng och på fritiden håller jag på med orientering. Det här är sjunde gången jag tar vaccinet.

När familjen Näsström dyker upp vid halv sex på kvällen bildas en kö in. För andra gången har hela familjen infunnit sig för att få sprutor.

Första gången var i juni i år.

– Då fick vi köa i timmar. Jag kan tänka mig att folk är mer oroliga inför sommaren och semestern, säger familjefadern Ulf Näsström.