Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga knarkspanare i sommar

SANDVIKEN
- Gästrike Hammarby håller på att bli ett svenskt Kristiania.

Annons
Det påstår mamman till en knarkande dotter som bedrövat ser hur polisen lämnar fältet öppet för knarklangarna. Innan sommaren lämnade hon en mängd tips till polisen om de langare som kommer.
Tips på tider, bilar och namn på personer, men aldrig ett ingripande och nu känner hon sig maktlös.
Mamman vill vara anonym eftersom hon hotats så sent som för bara ett par veckor sedan av en langare.

Många inbrott
Att knarket blivit vanligare tycker hon också märks på alla inbrott den senaste tiden. Brott som ska betala knarket och som drabbar vanligt folk med höjda försäkringspremier och andra problem.
Kvinnan får medhåll av en av de tidigare knarkspanarna som nu får sitta i radiobil i sommar. Han har med sina kollegor varit mycket lyckosam i sitt arbete och känner oro inför sommaren.
- Det är extra tungt eftersom sommaren är den period då den mesta nyrekryteringen sker bland ungdomarna, säger han.
Han har förståelse för mammans situation och tycker att det är svårt att förstå polisledningens beslut att göra ett uppehåll i narkotikabekämpningen i sommar.
Bakom beslutet ligger brist på personal då de båda spanarna behövs för att täcka upp i utryckningsfordonen. Länspolismästare Ulf Möller är medveten om bristen, men utryckningsverksamheten måste löpa. Samtidigt vill han betona att ändringen inte på något sätt bagatelliserar knarkspaningen som varit effektiv.
- Även poliser i uniform har möjlighet och ska både ingripa och jobba förebyggande, säger han.
Totalt blir det åtta veckor som knarkspaningen läggs ner eftersom fyra veckor är jobb i utryckningstjänst och fyra veckor är semester.

ULF GRANSTRÖM