Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga lediga platser på psykkliniken

GÄVLELänssjukhusets psykiatriska klinik i Gävle har stora problem med överbeläggningar. Periodvis vårdas 10-15 patienter för mycket på kliniken.

- Ribban för att bli inlagd ligger högt, ändå räcker inte våra vårdplatser till, säger Cecilia Malmstedt, verksamhetschef.
Den senaste månaden har varit mycket besvärlig vid psykiatriska kliniken. Trycket på de 24 allmänpsykiatriska vårdplatserna är hårt.

- Vi har i dag väldigt få vårdplatser inom slutenvården och beläggningssituationen är alltid mer eller mindre ansträngd. Men de senaste fem veckorna har varit extra besvärliga, säger Cecilia Malmstedt.

Svårt förutse behov
Varför trycket ökat just nu har hon ingen förklaring till. Vårdbehovet är svårt att förutse eftersom klinikens inläggningar till 99 procent är akuta.

- Det talas mycket om överbeläggningar inom andra delar av sjukhuset. Men procentuellt sett tror jag att vi har mer överbeläggningar än till exempel medicinkliniken, säger Cecilia Malmstedt.

När de ordinarie vårdplatserna inte räcker får patienterna placeras i läkarexpeditioner, konferensrum eller andra provisoriska utrymmen.

- Situationen gör att vi måste skriva ut patienter tidigt, ibland kanske för tidigt. Vi måste också vara väldigt restriktiva med att lägga in patienter, säger Cecilia Malmstedt.

Endast akutplatser
Den som verkligen är i akut behov av sluten psykiatrisk vård tas in på en vårdavdelning oavsett hur beläggningen ser ut, framhåller hon.

- Men om det mer handlar om behov av humanitära insatser måste vi säga nej.
Cecilia Malmstedt är medveten om att det här strikta förhållningssättet kan uppfattas som hårt av patienter och anhöriga. Även läkare och personal lider av att behöva arbeta under de här förutsättningarna.

- Det är slitsamt att ständigt behöva göra bedömningar av vilka som kan läggas in och vilka som inte kan det, vad som är psykiatriska behov och vad som är humanitära behov. Det är en svår balansgång.
Någon ljusning kan inte skönjas.

- Nej, inom den slutna vården så har vi det som vi har det. Politikerna har av ideologiska skäl bestämt att den slutna psykiatriska vården ska vara så här liten och det får vi leva med.

- Det vi kan hoppas på är att vi kan bygga ut öppenvården, det skulle kunna leda till att behovet av slutenvård minskade, säger Cecilia Malmstedt.

BJÖRN HANÉRUS