Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga lokala EU-kandidater kryssades in

Inga kandidater från Gästrikland lyckades kryssa sig in i Europaparlamentet. Närmast var Bodil Ceballos som fick knappt tre procent av Miljöpartiets kryss.

Annons

När personkryssen hade räknats färdigt i går stod det klart att två kandidater lyckats kryssa sig in i parlamentet. Det är Anna Maria Corazza Bildt som stod på åttonde plats på Moderaternas lista men kryssade sig upp till andra plats och Kristdemokraternas Alf Svensson som stod på nionde plats men nu tog partiets enda mandat.

För de lokala kandidaterna från Gästrikland blev det färre kryss. Miljöpartiets Gävlekandidat Bodil Ceballos stod på tredje plats men blev omkryssad av Zaida Catalán som puttade ner henne till fjärdeplatsen.

Men eftersom Miljöpartiet bara fick två mandat var detta betydelselöst.

Socialdemokraten Ardalan Shekarabi med bakgrund i Gävle lyckades inte heller ta sig in i Europaparlamentet.

Han hade behövt dubbelt så många kryss för att komma upp i de fem procent som behövdes för att peta ner något av Socialdemokraternas toppnamn.

För de lokala kandidaterna Kenth Lövgren, FP, och Ingemar Kalén, KD, som stod längre ner på sina partiers listor, blev det bara ett fåtal kryss.

Vare sig Junilistan eller Sverigedemokraterna tog sig in i Europaparlamentet och dessa partiers kryss är därför betydelselösa.

Men de lokala kandidaterna Margoth Hansen, JL, och Margareta Sandstedt, SD, kan ändå glädja sig åt att de lyckats samla ihop en hel del kryss.