Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga miljösvar från s och mp

GÄVLESossarna och miljöpartiet struntar i miljöfrågorna.Den omtumlande slutsatsen kommer naturskyddsföreningens Per-Olof Erickson fram till i samband med en enkätundersökning riktad mot de lokala partierna i Gävle.

Annons
Tio olika miljöinriktade frågor skickades i slutet av januari ut till partiernas olika kanslier. I maj hade man inte fått några svar och skickade ut en påminnelse. Nu i mitten av juni kan han konstatera att s och mp fortfarande inte lämnat in några svar.
- Det är allvarligt att de nonchalerar våra frågor. Politiker måste lyssna på befolkningen. Det här är en demokratifråga, anser han.

Bestört
- Man blir bestört att det är just de partierna också. Miljöpartiet borde ju satsa på miljöfrågorna och socialdemokraterna är ju de som styr i kommunen, påpekar Per-Olof Erickson, som förstås vill få ett större intresse för miljöfrågorna i valrörelsen.
Men hos de utpekade partierna förnekar man att man skulle nonchalerat Naturskyddsföreningens frågor och att man är ointresserade av miljöfrågor. Det är att slå in öppna dörrar.
- Nej, det är självklart att vi satsar på miljön. Vi har ju ett miljöprogram. Och vi ska komma med svar på frågorna. Det har vi nyligen tagit upp på vårt styrelsemöte. Vi tycker bara att en del frågor var så övergripande att vi låter partidistriktet svara på dem. Men vi lovar att de ska få svar, garanterar Åke Bengtsson, ordförande i den socialdemokratiska arbetarekommunen.

För höga ambitioner
Även från miljöpartiets sida tycker man att det är fel att tala om ointresse för miljöfrågorna.
- Snarare så handlar det om att vi kanske har för höga ambitioner med svaren på frågorna. Jag håller precis på med att kopiera upp motioner och sådant som jag ska skicka med. De får snart svar på frågorna från oss, lovar oppositionsrådet Ylva Bandmann, mp.
Hon tycker att det är svårt att få upp miljöfrågorna på dagordningen i valrörelsen. Det finns så många lokala miljöproblem som kan tas upp, som eldning av sopor, satsning på dieselbussar och planerna på frakt av flygbränsle genom Gävle, menar hon.
- Folk blir lurade att allt är frid och fröjd då alla partier pratar om hur viktigt det är med miljön. Man kan då tro att alla har en miljöprofil på sin politik. Men om man ser på den konkreta politiken så ser man att det handlar mer om kortsiktiga ekonomiska vinster. Där är vi i mp mer trovärdiga, tycker hon.

Kravmärkning
De tio frågorna från Naturskyddsföreningen rör sig om både lokala och mer övergripande ämnen. Bland annat så undrar man hur partierna ställer sig till hur kommunen eventuellt köper in kravmärkta livsmedel, hur man vill gynna kollektivtrafik före privatbilism eller hur man ställer sig till eventuell förbränning av osorterade sopor i Gävle.
Föreningen har också skickat frågeformulär till länets nuvarande riksdagsledamöter och till dem som toppar listorna inför höstens val, i andra miljöfrågor.
Bland de förstnämnda är det bara statsrådet Ulrica Messing som ännu inte svarat. Bland de nya kandidaterna har inte kd, mp och c svarat ännu.

MATTIAS JONSSON