Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga nybyggen i Gysinges unika miljö

SANDVIKEN
Det har under en längre tid diskuterats hur Gysinges framtid ska se ut. Länsstyrelsen har nu lämnat synpunkter på förslag angående kulturmiljö. regionalekonomi, näringsliv och miljövård.

Enligt länsstyrelsen är det av riksintresse att den kulturhistoriskt värdefulla miljön i Gysinge bevaras. Några nybyggen i den gamla miljön får det inte bli utan de redan befintliga byggnaderna måste utnyttjas bättre.
Det är Erik Nordin, Ingalill Raela och Jonas Lundin på länsstyrelsen som har arbetat med materialet om Gysinges framtid.
De tre stödjer utredningens förslag om att utveckla udden.
- Vi stödjer en sådan utveckling, skriver de tre. Det skulle göra det blivande Färnebofjärdens naturum till ett än mer attraktiva besöksmål. Ställs bara ett av husen i ordning ska det kunna bli hörsal, kafé, konferensutrymmen och tillfälliga utställningar.
Länsstyrelsen anser att Gysinge är ett av Gästriklands finaste besöksmål utifrån kulturmiljö, natur och fiske samt olika andra aktiviteter.
- Det finns stora möjligheter att öka turistomsättningen i Gysinge, skriver gruppen. Den marknadsundersökning som gjorts är ett värdefullt underlag för fortsatte insatser från kommunen och enskilda företag.

JÖRGEN LARSSON