Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga pengar på nio månader

Felaktigt ifyllda arbetsgivarintyg kan göra väntan på a-kassa lång.
I höstas skickade Björn Pettersson in arbetsgivarintyget första gången.
Först nästa vecka kommer pengarna.

– Jag har fått låna pengar. Jag är skapligt skuldsatt nu, säger han.

I oktober blev Björn Pettersson av med jobbet som markarbetare och anmälde sig till Byggnads a-kassa, som registrerade honom i november. Men arbetsgivarintyget han skickade in var inte korrekt ifyllt och a-kassan skickade tillbaka det till honom.

Under vintern hoppade han in tillfälligt i snöröjningen och skickade in fler intyg från sin arbetsgivare. Dem fick han också tillbaka. De var fel ifyllda och han fick be arbetsgivaren fylla i dem igen. Intygsväxlingen fortsatte under våren. Han försökte ringa till sin handläggare men lyckades inte få tag i henne.

– Jag ville veta hur det skulle gå till, säger han och berättar att han då hade fått tillbaka ännu ett intyg.

Han har också behövt nya stämpelkort.

I april började han på en arbetsmarknadsutbildning till maskinförare med ersättning motsvarande a-kassan. Men eftersom han inte hade något a-kassebeslut har han bara fått ut 4 000 kronor i månaden. För ett par månader sedan skaffade han tillgång till a-kassan på nätet för att kunna få tag i dem via mejl, men där har han inte sett några svar än säger han.

När GD ringer Gunnar Dahlgren, kassaföreståndare på Byggnads a-kassa, håller en handläggare på att titta på Björn Petterssons ansökan och en stund senare är a-kassebeslutet klart.

– Den förste eller andra juli har det kommit in ett intyg. Det är inte heller rätt ifyllt, men det är åtminstone så att vi kan lägga ihop två och två, säger Gunnar Dahlgren.

Att de inte börjat förr beror på att arbetsgivarintygen inte har varit rätt ifyllda. Den som hoppar in en dag då och då måste ha ett intyg för varje dag, då varje dag räknas som en avslutad anställning. Han rekommenderar arbetsgivarna att använda den ifyllningshjälp som finns på hemsidan och den som är arbetslös att kolla intygen.

Den som har tillgång till a-kassan på nätet får också stämpelkort där säger Gunnar Dahlgren, något som Björn Petterson inte uppmärksammat. De har också svarat honom där säger Gunnar Dahlgren, svar som Björn Pettersson alltså inte sett.

Nu ser en glad och lättad Björn Pettersson fram emot att pengarna kommer nästa vecka.

– Men jag tycker att det har tagit för lång tid.

Väntan har varit påfrestande och stödet från hans praktikchef Tomas Balkefors har varit ovärderligt säger han. Framöver behöver han inte a-kassa längre. Från den första augusti har han fast jobb på sin praktikplats.

Roger Hedblom, ordförande i Byggnads Gästrikland, uppmanar alla medlemmar som är osäkra på om arbetsgivarintygen är korrekta att komma upp till dem och kolla innnan de skickar in dem.

– Företagen tappar bort många kryss i handlingarna.

Men han tycker inte att de är svåra att fylla i och säger att det finns instruktioner.

Björn Pettersson är inte ensam om att ha problem att få arbetsgivarintygen rätt ifyllda.

Gunnar Dahlgren säger att det är ganska vanligt att intygen är fel ifyllda. Då dröjer ersättningen eftersom de inte kan börja sitt arbete innan de har alla papper. Längst får de som jobbat i Norge vänta, då ett intyg från deras försäkringskassa kan ta tre till fyra månader.

Också telefoninformatör Cathrine Dahlin på Kommunal tycker att det är ganska vanligt med felifyllda intyg och Åke Ljunggren, kassaföreståndare på IF metall uppskattar att 20 till 25 procent av intygen är fel ifyllda, trots informationsinsatser.

Handläggningen hos de tre förbunden tar när alla papper finns mellan två och sex veckor.

” Den förste eller andra juli har det kommit in ett intyg. Det är inte heller rätt ifyllt, men det är åtminstone så att vi kan lägga ihop två och två”

Gunnar Dahlgren

kassaföreståndare på Byggnads a-kassa