Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingamaj, Ingamaj!

Bedårande, skulle vi kalla den om den inte var så banalt, ja rent missvisande: ”Ingamaj” är ingen tebjudning ännu mindre skir saga – men gud så vacker!

”Ingamaj” är, tror jag, Lena Sjöbergs första vuxenbok, en av de första i alla fall. Lena Sjöberg som är konstnären från Sandviken och skrivit och tecknat de allra finaste, finurligaste barnböcker i många år, böcker om fixaren Hurman, fantastiska djur, människor, växter...Nu huserar hon nedåt landet och driver lilla bokförlaget ”Ritförlaget” som ”Ingamaj” ges ut på.

”Ingamaj” (om vilken det står på förlagets hemsida: ”OBS! Sorgligt innehåll. För vuxna.”) är ett illustrerat skillingtryck i duvblå pärm, med rytm och rim och bilder som doftar träsnitt berättas den sorgerliga historien om väna Ingamaj som råkar i omständigheter och allt därtill.

Och det ÄR sorgligt, så sorgligt. Och lite roligt. Ingamaj viker inte undan för nåt, inte Lena Sjöberg heller.

”Ingamaj, Ingamaj/Stor dramatik/Skärvor av drömmar/Blev en mörk mosaik/Sen körde du rattfull/I rusningstrafik/Ingamaj, Ingamaj/Stor dramatik...”

Vi undrar så vem hon var.

Sanna Wikström