Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingemars hobby bär frukt

ÅRSUNDAGrönsaker är livet för Ingemar Andersson, 72, i Årsunda. Ända sedan ungdomen har han varit laktovegetarian och har haft mjölk och grönsaker som basföda.

- Men jag har alltid gillat grönsaker och nu har det blivit min stora hobby, säger Ingemar, som är pensionerad lantbrevbärare.
Det finns sju drivhus på lantbruket. Där odlar han tomater, gurka, pumpa, melon, majs, vattenmelon, stångböna, paprika, lök, rödbetor, morötter och lite vitlök.
- Men vitlöken har inte gått så bra som jag räknat med, säger Ingemar.
Men annars växer det och frodas i drivhusen. Framför allt i tomathuset där det finns ungefär 20 olika sorter, både röda och gula.
- Min favorittomat är Garden Delight, menar Ingemar Andersson. Tomater är för övrigt mycket lättskötta och det brukar alltid bli ett överflöd.

Befrukta för hand
Svåraste nöten - när det gäller odling - är melonen, anser Ingemar.
- Den behöver mycket värme för att kunna utvecklas. Dessutom måste blommorna pollineras och om inte humlorna gör det får jag göra det för hand. Ett pillergöra, men det går.
1957 flyttade Ingemar med familjen till gården, som ligger i byn Åkerlund.
Vid huset tar vägen helt enkelt slut om du inte har terrängfordon.
- Den gamla byvägen finns kvar och den går till några järngruvor, förklarar Ingemar. Det är ungefär 300 meter dit och jag pumpar mitt vatten från de vattenfyllda gruvhålen.
Kanske är det rätta vattenblandningen som gör att det frodas så pass bra i drivhusen.
- Det ska vara lite ammoniak i vattnet och det är bra för gödningen, säger Ingemar.
Annars har Ingemar en specialblandning där vallörtsrot är den viktiga ingrediensen.
- Det var förut en medicinalväxt, men sedan kom forskare underfund om att den innehöll vissa ämnen som inte var tidigt bra, säger Ingemar. Men jag låter den här blandningen stå en vecka och sedan späder jag den med vatten och den vattnar jag med en gång i veckan.
Ingemar är med i den riksomfattande föreningen Sesam. En förening för dem som gillar gamla sorter av grönsaker.
- Den störbönan som jag har kallas också emigrantbönan, förklarar Ingemar Andersson. Den hade svenskarna med sig när de for till Amerika. De som sedan återvände till Sverige hade den med sig och arten lever vidare. Det är också den mest sällsynta växten jag har.
Enligt Andersson blir det långa böner som sedan får torka innan de kokas och används i olika maträtter.
- Den passar perfekt till ärtvällning, skrattar han.
Stora odlingstiden blir i augusti och september. Då görs många olika inläggningar för att sparas och sedan tas fram under den kalla och långa vintern.
När familjen Andersson flyttade till gården började Ingemar genast på att bygga drivhusen.
- Jag köpte rostfria rör på Sandvik, säger Ingemar. Rören bockade jag själv och de håller, men frågan är om jag inte får byta ut bräderna snart. De brukar multna.


Jörgen
Larsson
026-27 75 96 jorgen.larsson_gd.se