Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen algoritm kan skriva om Brynäs så vuxna män gråter

GEFLE DAGBLAD 120 ÅR

När Apple presenterade sin senaste kvartalsrapport publicerades en fullödig nyhetsartikel om resultatet inom loppet av några få minuter på flera stora nyhetssajter i världen.

Inte ens en extremt erfaren och snabbtänkt reporter med världsklassig tangentföring klarar av att processa stora mängder siffror så snabbt och samtidigt översatta det till begriplig text, som sedan ska hinna publiceras. Hur gick det till?

En robot skrev artikeln.

Robotreportern, en bunt hårt arbetande algoritmer, är frukten av ett samarbete mellan nyhetsbyrån AP och ett teknikföretag, och frigör tid från meningslösa skrivuppgifter så att mänskliga reportrar kan ägna mer tid åt analys. Nyheten, skriven av en människa, rapporteras av the Verge.

Sajten uppfyller alla kriterier för nyhetsmedia 2015: den har världen som spridningsområde, en mycket smal nisch att verka i och den har aldrig funnits i tryckt format - till skillnad från denna tidning, Gefle Dagblad. Den kan du både tryggt bläddra i, slå runt gammalt porslin och servera pommes frites ur och smygläsa på ett jobbmöte genom att snegla på den lilla skärmen i din smarta telefon. Gjord för alla i Gästrikland och Norduppland, punkt slut.

Men GD har alltså inte bara en fysisk verklighet att förhålla sig så här 120 år efter starten, utan också en virtuell. Läsaren som inte är lika bekväm i båda världar kan lätt bli förvirrad, och till och med arg.

Samtidigt som den arge säger att han aldrig i sin livstid kommer att bli digital så sitter grannen med läsplatta och läser via mobilt bredband på en utländsk nyhetssajt där algoritmer skriver texter i samma ögonblick som nyheten händer, och när grannen hör ett pling i sin smarta telefon så är det ljudet från en app som via satelliter tagit reda på att just nu, i detta ögonblick har en astronaut lämnat atmosfären för rymden, och sekunder senare, ett nytt pling som berättar via gps att en familjemedlem närmar sig hemmet och därmed dags att äta middag.

Det är ju otroligt vad de kan hitta på.

Så nära varandra vi är, närmare än någonsin. Så långt ifrån varandra samtidigt eftersom teknikgapet växer mellan människor som är uppkopplade och människor som inte är det.

Gefle Dagblads utmaning nu och de närmaste fem-tio åren är att vara lika viktig oavsett, att finnas där läsarna är.

Tidningen har förenat i alla tider, med sitt fokus på det riktigt lokala. GD är essensen av en lokaltidning men definitionen av vad som utgör det lokala har för att krångla till det ytterligare skiftat de senaste åren. Det lokala har fått konkurrens. Begravningsannonsen på tidningens familjesida har sin motsvarighet på Facebook, där själva budet om ett dödsfall samtidigt blir en kondoleanstråd för familj och vänner. Att alla läser nyheten blir inte viktigt, däremot att de rätta gör det.

Debatter som av hävd förts i offentligheten flyttar in i kommentatorstrådar på privata sidor, och det blir snabbt ont om luft och många parallella världar där förståelsen emellan aldrig skapas, för ingen behöver någonsin lyssna på en avvikande åsikt.

Samtidigt: vem ska sticka hål på åsiktsbubblorna om inte tidningen gör det?

Gefle Dagblad fyller idag 120 år. Under alla år har vi genom liberal åsiktsbildning och lokal journalistik haft ett värde för läsarna som det torg i offentligheten där åsikter brutits mot varandra, där lokala nyheter bidragit till den gemensamma väven av kunskap och erfarenheter.

Håller det i 120 år till? Vad blir vi? Och hur ska det ske? Jag vet inte, men jag har hopp.

Kan en robot skriva en artikel på gd.se om en trafikolycka i Hedesunda eller en snöstorm över Gästrikland? Absolut.

Men det finns ingen algoritm som kan analysera det politiska maktspelet i Gävle, ingen formel att ta till som skriver om Brynäs så vuxna män gråter, ingen robot som kan rapportera från de platser där bara våra reportrar finns. Bortom enkla fakta - där istället djup, närvaro, sammanhang och analys krävs – kan vi få läsarnas förnyade mandat.