Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen bussresa efter 18

GÄVLE
Gävle kommun och X-trafik är osams om de nya reglerna för gymnasieelevernas busskort.

Många elever måste vara i skolan kvällstid men busskorten gäller inte efter klockan sex på kvällen.
- Det här kommer att ge eleverna problem, säger en irriterad Hans Brandén, administrativ chef på utbildning och arbete i Gävle.

Inte efter 18
De elever i gymnasieskolan som har minst sex kilometer till skolan är berättigade till skolskjuts i form av ett gratis busskort, det så kallade gymnasiekortet.
Den 21 maj i år fick Gävle kommun information om att gymnasiekortet i likhet med tidigare år skulle gälla för två resor per skoldag vid valfri tidpunkt.
I mitten av juni tog dock X-trafik ett nytt beslut som rörde alla yngre resenärer. Bland annat beslutade man att ändra reglerna för gymnasiekortet. Från och med den här hösten ska det istället gälla för obegränsat antal resor från morgonen fram till klockan 18 under skoldagar.
- Beslutet kom som en blixt från klarblå himmel, säger Hans Brandén.
Han tycker att det är orimligt att kommunen ställts inför fullbordat faktum utan något samråd. De ändrade reglerna anser han dessutom vara en klar försämring.
- Det här ställer till det för eleverna. Inte minst för esteteleverna som ofta måste göra sina hemuppgifter i skolan på kvällstid.

Måste betala extra
Om eleverna ska kunna använda sina busskort även på kvällstid måste kommunen betala för en uppgradering. Enbart bland esteterna är närmare 50 personer skolskjutsberättigade. Men det finns enligt Hans Brandén även många andra elever som behöver vara i skolan på kvällstid, bland annat de som inte har någon dator hemma. Det ökande elevantalet i Gävles gymnasieskolor kan dessutom göra att det blir en hel del schemalagd utbildning på kvällstid, säger Hans Brandén.
- Det blir dyrt för kommunen.
Han har flera gånger hört av sig till X-trafik och krävt att de gamla reglerna återinförs eller att problemen med de nya reglerna blir lösta utan att kommunen får merkostnader. Än har han inte fått något besked.
Lars Björling, marknadschef på X-trafik, säger att företaget strävar efter att ingen ska drabbas.
Men något löfte om att Gävle kommun ska slippa merkostnader på grund av de nya reglerna kan han inte ge. Först måste man ta reda på hur många elever det gäller.
- Vi ska ta upp det här för diskussion och beslut den här veckan.

KARIN BERGKVIST
026-15 96 63
karin.bergkvist_gd.se