Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen centralisering av akutsjukvården

Det blir ingen centralisering av länets specialistsjukvård till Gävle. Politikerna i landstingsledningen har redan beslutat dumpa stora delar av det omstridda förslaget.

Den omfattande strategiska plan för länets sjukvård som landstingsdirektör Svante Lönnbark och den övriga tjänstemannaledningen under buller och bång presenterade för tre veckor sedan blev kortlivad.

Redan nu har landstingets politiska ledning – Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet – beslutat göra tummen ner för de mest genomgripande förslagen i planen.

Den centralisering av specialistvården som Lönnbark anser nödvändig för att ge länets sjukvård en ekonomiskt och kvalitetsmässigt hållbar struktur kommer inte att genomföras, åtminstone inte inom överskådlig tid. Hudiksvall får därmed behålla förlossning, BB och akutkirurgi, Bollnäs får behålla akutmedicin.

Mindre delar i planen är däremot fortfarande aktuella i den politiska hanteringen. Det gäller till exempel dagkirurgin och specialistmottagningarna i Sandviken som tjänstemännen vill flytta till Gävle.

Beskedet kommer inte som någon direkt överraskning. Redan när planen presenterades ställde sig politiker av alla kulörer tveksamma eller avvisande. Därefter har en kraftig opinion mot förslagen uppstått i Hälsingland, något som satt hård press på den nybildade koalitionen mellan Socialdemokraterna, Centern och MIljöpartiet.

– Vi har nu satt ner foten och gjort klart vad vi bedömer vara möjligt att genomföra, säger finanslandstingsrådet Ann Margret Knapp, S.

I tjänstemännens uppdrag ingick att tänka fritt och vara kreativa, menar hon. Men det är politikernas sak att avgöra om ”fritänkandet” ska resultera i beslut.

– Som politiker har vi delvis andra bevekelsegrunder och utgångspunkter, säger hon.

Landstingsledningens fokus den närmaste tiden ligger på att formera en bra bassjukvård i länet, enligt Knapp. Bland annat ska det nya vårdvalssystemet införas. Innan det är gjort kan inga större strukturella ingrepp ske i specialistvården.

Landstinget står inför stora ekonomiska utmaningar. Det fattas 110 miljoner kronor i budgeten för nästa år. För 2011 saknas ytterligare 90 miljoner och för 2012 ytterligare 60 miljoner. Till det kommer stora svårigheter att få ekonomin under innevarande år att gå ihop.

Hur denna situation ska lösas vet ingen i dag. Ann Margret Knapp har öppet deklarerat att hon ser en skattehöjning som oundviklig. Men i den frågan saknar S-C-MP-koalitionen en gemensam linje.

– Vi väntar till i höst med att ta ställning till skattenivån, säger Centerns landstingsråd Björn Brink.

Det centraliseringsförlag som ingick i den strategiska planen skulle inte ha räddat ekonomin, påpekar han. Dels gav det relativt små kostnadssänkningar, dels skulle spareffekterna ha dröjt.

– Det var mycket väsen för lite ull, tycker Björn Brink.

Den borgerliga oppositionen tycker att majoritetens hantering av den strategiska planen varit svag och skapat onödig oro och upprördhet bland patienter och personal. Hanteringen visar på brist på ledarskap, enligt Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet.