Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen chans att slippa sopavgift

Leif Fransson har ingen soptunna vid sommarstugan i Lenlövs Fäbodar utanför Hofors.
Ändå ska han betala 450 kronor i sopavgift.
– Det går inte ens att köra upp med sopbil till stugan, säger han.

Annons

Leif Fransson och hans systers stuga ligger någon kilometer bortom länsgränsen väster om Hofors. Därför är det Hedemora Energi som står som avsändare på det brev som kom häromdagen. Där står det att samtliga fritidshus i kommunen från och med nu ska betala 450 kronor i grundavgift för sophämtning, även om de inte har någon soptunna.

– Vi är i stugan var 14:e dag och tar alltid med oss soporna hem till Bomhus. Det finns inga bofasta i närheten av stugan, och det har aldrig varit någon sophämtning i området, säger Leif Eriksson som undrar om Hedesunda Energi har rätt att ta betalt för en tjänst som man inte använder.

Erik Kristiansson på Hedemora Energi förklarar:

– Alla som har en fastighet i kommunen ska betala grundavgift. Det har kommunfullmäktige bestämt, säger han.

Det är ju som att kräva TV-licens av någon som saknar TV?

– Ja, fast den här grundavgiften ska täcka kostnader som avfallsplanering och administration och en liten peng går till förpackningsinsamlingen. Sedan har man möjlighet att komma och använda vår återvinningscentral.

– Det här är inget unikt för Hedemora, jag tror tvärtom att vi är ganska sena med att införa en sådan här avgift. Vi har tittat på grannkommunerna och i Gagnef tvingar man till exempel alla att ha tunnor. Här tvingar vi alla att betala en grundavgift i stället. Det här upprör ju folk, det förstår jag.

Men Leif här, han tar alltid med sig soporna hem.

– Det finns faktiskt prejudikat på att man inte får forsla sopor över kommungränsen. Det handlar väl om att undvika att det blir pajkastning kommuner emellan. Men självklart kommer ingen att kontrollera vad han har i sin bil.

Men avgiften måste han betala?

– Ja. Han och de 650 övriga som vi har skickat brev till.