Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen demokrati utan demokrater

I en debattartikel i Svenska Dagbladet på fredagen skriver Folkpartiets utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson att det finns ett glapp i svenskt demokratibistånd; ”stödet till demokratiaktivister i arabvärlden och Mellanöstern har dessvärre lyst med sin frånvaro”. För att komma tillrätta med detta föreslår Ohlsson inrättandet av en ”bred biståndsfond för den iranska demokratirörelsen”.

Exakt hur det myller av människor som gett sig tillkänna genom de sociala medierna i Iran ska kunna stödjas av en sådan fond är inte enkelt att svara på. Men ett ökat engagemang för Mellanösterns demokrater är helt rätt.

Det vi har sett i Iran är hur tekniken på nätet brutit informationsmonopolet som varje auktoritär stat eftersträvar. Det fönster som nu står på glänt får inte stängas igen. Kan Sverige, EU och övriga demokratiska världen bidra till att hålla det öppet genom riktade och smarta biståndssatsningar som främjar demokrati och yttrandefrihet vore mycket vunnet.

Regimer som den i Iran får inte tillåtas sätta ribban för vad som är inblandning i inre angelägenheter. De kommer alltid att protestera högljutt så fort de blir pressade. Det viktiga för omvärlden är att se till att demokrater kan demonstrera och bidra till att göra länderna bättre. I den prioriteringen duger det inte att satsa halvhjärtat. Både på ett moraliskt plan och av egenintresse är det viktigt att Sverige tar tydlig ställning för demokrati. Det är i demokratier som människovärdet betyder något i praktiken. Demokratier gör värden fredligare och rikare.