Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen ersättning för fult ärr

GÄVLE Efter två graviditeter fick Veronica Larsson en ful påse med rynkigt överflödsskinn på magen. Därför genomgick hon en plastikoperation men fick i stället ett stort ärr rakt ovanför naveln.
Enligt Veronica Larsson är magen helt förstörd.

Annons
Gävlebon Veronica Larsson fick sina första barn, tvillingar, när hon var 20 år gammal. Efter förlossningen tappade hon de kilon hon gått upp "och lite till".
- Jag fick en pösig mage men brydde mig inte, säger hon.
Men när hon två år senare födde sitt nästa barn ökade överflödsskinnet som lade sig som en påse på magen.
- Jag pratade med en bekant som sa att "det där kan du få fixat", säger hon.

Sagt och gjort. Veronica Larsson, som vid den tiden var bosatt i Dalarna, besökte sin hälsocentral som skrev en remiss till Mora lasarett. Där fick hon träffa en läkare som undersökte henne och berättade hur en operation, där skinnet togs bort, skulle gå till.
- Han förklarade att de skulle dra upp all hud och lägga ett snitt i höjd med bh-bandet. Så med den vetskapen kom jag till operationen i juni 1999, säger Veronica Larsson.
Läkaren som utförde operationen var inte samma person som gjort undersökningen. Och när ingreppet var över hade Veronica Larsson ett ärr tvärs över magen strax ovanför naveln. Omöjligt att dölja under bh-bandet som hon hade trott.

- Nu ser det ut som en sur min rätt över magen. Hur man kan sätta ett snitt där under en skönhetsoperation förstår jag inte, säger hon.
Veronica Larsson hoppades att ärret skulle synas mindre sedan det läkt ihop. Men ärret finns fortfarande kvar och har stört henne mycket ända sedan dess.
- De har förstört mig, tycker jag.
Förra året besökte hon därför Bomhus hälsocentral och visade sin mage. Där fick Veronica Larsson tips om att hon kunde söka ersättning via företaget Personskadereglering, PSR.

En patient som råkar ut för en skada i samband med sjukvård där landstinget står som huvudman kan vända sig till PSR. Det är ett fristående bolag som med hjälp av specialläkare går igenom anmälan för att sedan ge besked om skadan är ersättningsbar eller inte.
Veronica Larsson fick svar på sin skadeanmälan i somras. Beskedet var att hon inte hade rätt till någon ersättning.
- De skriver att ärrets placering avgörs av var den överflödiga huden som ska tas bort sitter och att det inte beror på felaktigt utförande.
Någon ny operation inom landstingets regi är i dagsläget inte aktuell. Motsvarande ingrepp på en privat klinik skulle kosta omkring 37 000 kronor - en summa som Veronica Larsson kan tänka sig att punga ut med för att få bort det fula ärret på magen.
Hur ofta tänker du på hur din mage ser ut?
- Varje dag.
Lena Mansnerus, utredningschef på PSR, kan inte kommentera Veronica Larssons specifika fall utan svarar på vilka generella regler som tillämpas av skaderegleringsbolaget.
- I största allmänhet kan vi säga att försäkringen inte är en komplikationsförsäkring. Den är alltså ingen garanti om man inte får det resultat man räknar med vid en operation, säger Lena Mansnerus, utredningschef på PSR.
- Vad gäller ärr så kan man inte med tekniken styra slutresultatet. Det handlar om hur patientens vävnad reagerar under läkningsprocessen.

Veronica Larsson menar att den första läkaren hon träffade i Mora gav en helt annan information om hur ingreppet skulle gå till än vad som sedan skedde.
- Det låter oerhört förvånande. Vi har väldigt vältrimmade patientrutiner vad gäller information innan operationer, säger Asbjörn Österberg, verksamhetschef på kirurgkliniken vid Mora lasarett.
Inte heller han kan kommentera Veronica Larssons fall.
Veronica Larsson har överklagat Personskaderegleringens besked till Patientskadenämnden.

Anna Höglund
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se