Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen försäljning av Kungsberget

SANDVIKENFörsäljningen av Kungsberget blir inte av. Spekulanterna, bolaget European Media Ventures och entreprenören Patrik Lindehag, drar sig ur.

Annons
Anledningen, enligt de tilltänkta köparna, är att Kungsberget tillgångar är kraftigt övervärderade. Det överraskande beskedet kom i måndags i ett mejl till kommundirektör Svante W Nordh.
- Jag är inte särskilt förvånad. Jag kände att det skulle kunna kärva till sig. Det hade naturligtvis varit bra om vi hade kunnat göra en affär.
Nu blev det inte så. säger Svante W Nordh.

"Fel sifferunderlag"
I mejlet, undertecknat av Patrik Lindehag och EMV, står att sifferunderlaget som legat till grund för avsiktsförklaringen inte stämmer och att resultat och kassaflöden som presenterats i själva verket är avsevärt sämre.
Det är uppgifter som avfärdas av Svante W Nordh.
- Jag vet inte hur de kan påstå det. Vi har naturligtvis egna revisorer i bolaget. Ingen av dem har sagt att det skulle vara på det här viset. Vi har dessutom nyss kommit med vår årsberättelse. Där fanns inget att anmärka på från våra revisorer. Och dem litar jag på, säger han.
Det var i början av april som en avsiktsförklaring tecknades mellan det kommunägda Kungsberget och intressenterna. Bolaget European Media Ventures, EMV, ingår i den norska koncernjätten Schibsted som bland annat äger Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Kungsberget ägs till 91 procent av Sandvikens kommun och till nio procent av Gävle kommun.

"Inget ägarintresse"
I mejlet till Svante W Nordh skriver Patrik Lindehag och EMV att man, trots den påstådda övervärderingen, in i det sista var intresserade av ett köp, men att ägarna då inte var intresserade.
- De hade ytterligare krav som vi inte kunde ställa upp på. De ville ha åtskilliga miljoner mer än vad som angetts i avsiktsförklaringen, säger Svante W Nordh.
Kungsberget har tidigare, för två år sedan, varit nära att säljas. Då var det Romme Alpin som var intressent. Förhandlingarna var långt gångna när affären till slut stupade på att parterna inte kunde enas om priset. Nu är ägarkommunerna återigen tillbaka på ruta ett.
- Ja, det får man nog säga. Vi måste i dagarna sätta oss ner och ta oss an detta. Det är viktigt att vi så snart som möjligt bestämmer vilka
investeringar som måste göras. Drar det ut på tiden kan det förstöra nästkommande säsong för Kungsberget.
- Det handlar om ganska stora investeringar, nödvändiga för anläggningens utveckling.
SOFIA ÖHLANDER