Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ingen försämrad barnvård"

– Det blir ingen försämrad vård för att barnavdelningarna slås ihop.
Det säger Urban Ericsson, verksamhetschef för barnsjukvården i länet.

Annons

Enligt det besparingsförslag som Urban Ericsson tagit fram och som presenterades för personalen i onsdags ska neonatalavdelningen och avdelningen för äldre barn i Gävle slås ihop. Antalet tjänster ska minskas med åtta. Också på barnkliniken i Hudiksvall ska man spara.

Bakgrunden till omorganisationen är den dåliga ekonomin.

– Det fattas mellan 12 och 15 miljoner kronor i min budget för att vi ska kunna sitta kvar i orubbat bo. Det är gigantiska belopp, säger Urban Ericsson.

– Vi har tittat på hur många vårdplatser vi har på neonatalavdelningen i dag och det är betydligt fler än på andra håll i landet, så det går att skära ner, säger han.

Barn som föds i vecka 26 och tidigare och kräver intensivvård skickas redan i dag från Gävle till Uppsala för vård.

Personalen befarar att efter nedskärningarna kommer ännu fler barn att få skickas till andra sjukhus. Men ett sjukhus som Gävles med förlossningsavdelning måste ha kvar neonatalkompetensen, säger Urban Ericsson.

– Det måste vi ha. Det är en av de saker vi måste garantera i de konsekvensanalyser vi ska göra, säger han.

Också föräldrar till äldre barn, som vårdas på avdelning 107B, är oroliga inför vad det minskade antalet vårdplatser kommer att innebära.

_ Jag förstår att det finns en stor oro, men det finns utrymme att skära ner. Ett sätt är att bygga ut och förbättra dagsjukvården, säger han.

Den 8 april ska förhandlingarna med facket om den nya organisationen inledas. Redan den 20 april i år ska sammanslagningen vara genomförd.

– Jag vet inte om det håller. Men ju längre vi drar på det ju mer pengar försvinner, säger Urban Ericsson.

I morgon:

Reportage från neonatalavdelningen på Baby Boom.